"Evropska unija doživela neuspeh"

Bivši šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel optužio je danas EU da je doživela neuspeh u savladavanju krize sa koronavirusom.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2020.

15:40

Ilustracija: EPA/ Stephanie Lecocq

"Očigledno imamo jednu EU samo za lepo vreme, jer u najvećem testu od svog osnivanja doživela je do sada potpuni neuspeh", kazao je Gabrijel u izjavi za ZDF.

On je, u emisiji "Berlin direkt" kazao da je najgore sigurno bilo na početku da čak ni Nemci nisu bili spremni da isporučuju sredstva za pomoć tamo gde su ljudi padali i umirali, na severu Italije. Gabrijel je postavio pitanje da li bi bilo dramatično ako bi Nemačka umesto 156 milijardi evra uzela dug od 166 milijardi evra, i onda 10 milijardi stavila na raspolaganje Italiji i Španijiakao prvu pomoć. "Te dve zemlje bi nam, najverovatnije, 100 godina bile zahvalne da smo to tako uradili. One će se sećati da susedne nacije nisu želele da im pomognu, već Kinezi", naveo je on. Gabrijel je ukazao da je sada tako da Nemačka stvara utisak da deluje kao i SAD, i to ne samo Nemci, već svaka evropska zemlja, a po principu "prvo moja nacija – mislimo na nas, a ne na susede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: