"Evropska unija doživela neuspeh"

Bivši šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel optužio je danas EU da je doživela neuspeh u savladavanju krize sa koronavirusom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/ Stephanie Lecocq
Ilustracija: EPA/ Stephanie Lecocq

"Očigledno imamo jednu EU samo za lepo vreme, jer u najvećem testu od svog osnivanja doživela je do sada potpuni neuspeh", kazao je Gabrijel u izjavi za ZDF.

On je, u emisiji "Berlin direkt" kazao da je najgore sigurno bilo na početku da čak ni Nemci nisu bili spremni da isporučuju sredstva za pomoć tamo gde su ljudi padali i umirali, na severu Italije. Gabrijel je postavio pitanje da li bi bilo dramatično ako bi Nemačka umesto 156 milijardi evra uzela dug od 166 milijardi evra, i onda 10 milijardi stavila na raspolaganje Italiji i Španijiakao prvu pomoć. "Te dve zemlje bi nam, najverovatnije, 100 godina bile zahvalne da smo to tako uradili. One će se sećati da susedne nacije nisu želele da im pomognu, već Kinezi", naveo je on. Gabrijel je ukazao da je sada tako da Nemačka stvara utisak da deluje kao i SAD, i to ne samo Nemci, već svaka evropska zemlja, a po principu "prvo moja nacija – mislimo na nas, a ne na susede".

strana 1 od 523 idi na stranu