Umro Džozef Loueri, legendarni američki aktivista za građanska prava

Džozef Loueri, veteran borbe za gradjanska prava u SAD, umro je u 99. godini, saopštila je njegova porodica.

Izvor: Beta

Subota, 28.03.2020.

14:49

Umro Džozef Loueri, legendarni američki aktivista za građanska prava
Ilustracija: GettyImages/ Alex Wong / Staff

On je zajedno sa Martinom Luterom Kingom suosnivač Konferencije baptističkih crkava juga.

Umro je sinoć u krugu porodice svojoj kući u Atlanti i njegova smrt nema veze sa epidemijom korona virusa, navodi se u saopštenju.

Borio se da okonča segregaciju i doživeo je da vidi izbor prvog crnog predsednika u SAD.

Više od četiri decenije posle smrti svog priajtelja i ikone borbe za građanska prava Martina Lutera Kinga mlađeg, strasni propovednik iz Alabame bio je na čelu borbe za jedanakost, sa nezaboravnim načinom obraćanja koje se moglo takmičiti sa Kingovim, i često je bilo još više nepredvidljivo, prenosi AP.

Rođen je u Hantsvilu u južnoj američkoj državi Alabami. Govorio je 2009. na inauguraciji Baraka Obame, prvog crnog predsednika SAD i 2006. na sahrani Korete Skot King, udovice Martina Lutera Kinga. Obama mu je iste godine kada je inaugurisan, 2009, dodelio medalju slobode, najviše civilno odličje u SAD.

"Govorio je glasno, govorio je snažno i nikad nije odustajao. Demonstrirao je širom Amerike", odao mu je počast član Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Luis.

Najveća organizacija za odbranu američkih crnaca Nacionalna asocijacija za unapređenje položaja obojenih osoba (NAACP) nazvala je Louerija "doajenom" građanskih prava, u znak priznanja za njegovu višedecenijsku borbu protiv rasne diskriminacije zbog koje je više puta hapšen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: