Američki kongresmen: Priština mora da ukine takse

Američki kongresmen i najuticajniji albanski lobista Eliot Engel kaže da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske proizvode.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Vadim Vasenin
Foto: Depositphotos/Vadim Vasenin

On smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.

Prvi razlog zbog kojeg Priština treba da ukine takse je to što ta mera "podriva mogućnost postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa", kaže Engel.

U izjavi koju prenosi prištinska Koha, Engel, koji je i predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa, kaže da je bio ponosan što je partner svih prištinskih vlada i ne navija ko bi treblo da vodi Kosovo.

Smatra, međutim, da je taktika aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa prema Prištini "previše oštra".

Trampova administracija je, dodao je, primenila ekonomske sankcije zbog neukidanje taksi "samo nekoliko nedelja nakon što je Kurtijeva vlada preuzela vlast".

"Umesto da podrže novu vladu, koja se suočila sa pandemijom, da popuni redove svojih agencija i nametne interne procedure, SAD su doprinele političkoj krizi u Prištini zbog taksi uvedenih Srbiji", naveo je američki kongresmen.

Za njega su takse legitimno sredstvo, kako kaže, "suverene države".

Smatra da su SAD trebalo strpljivo da sarađuju sa sada odlazećom prištinskom vladom i da je ovako strogi pristup prema, kako kaže, "mladoj demokratiji", loš, a pritisak koji se zbog toga vrši na Prištinu "izuzetno neuravnotežen".

Uz opasku da "nešto nije u redu sa američkom politikom", Engel kaže da bi ona trebalo da bude izbalansirana prema Beogradu i Prištini.

strana 1 od 85 idi na stranu