SAD ucenile Prištinu: Volimo vas, ali postoje neka pravila

Priština -- Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel istakao je da su SAD spremne da sarađuju sa svakom kosovskom vladom koja će odmah da ukine takse.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Deposti/ AleksTaurus
Foto: Deposti/ AleksTaurus

Pročitajte još:

Grenel: Pogledao me je u oči i rekao da će ukinuti taksu; Kurti: Nikada nisam rekao...

On je dodao da će u suprotnom podrška SAD izostati.

Grenel je u intervjuu za prištinsku T7 rekao i da nema nikakvog plana za rešenje kosovskog pitanja koji bi podrazumevao razmenu teritorija, da su SAD to više puta ponovile ali, kako kaže, uvek ima onih koji to ne žele da čuju.

Izričit je da SAD ne žele da garantuju pomoć Prištini, dok se druga strana oglušuje o zahtev da ukine takse.

"Čvrsto verujemo da taksa nanosi štetu kosovskim građanima i ta mera bi nedvosmisleno trebalo da bude odmah ukinuta", rekao je Grenel i istakao da SAD žele da budu sigurne da švoj novac ne troše uzalud u propale investicije.

Precizirao je da je reč o dugoročnoj politici koju je Vašington predočio svim političkim liderima u Prištini pre i posle vanrednih parlamentarnih izbora.

"Svi su nam pre izbora obećali da se obavezuju da će ukinuti takse", izričit je Grenel.

Pojašnjava da politika te mere utiče na mlade i otvaranje radnih mesta, a kada pollitika šteti ekonomiji i građanima, od SAD ne treba očekivati da podrži takvu politiku.

ističe da administracija Donalda Trampa pokušava da pomogne procesu dijaloga i zato su, kako kaže, odlučili da politiku prepuste političarima, a da se na ekonomskom planu krene sa podsticajima koji će stvoriti takvu poslovnu klimu u kojoj bi mladi imali posao.

To tim pre, kaze Grenel, jer SAD imaju dokaz da preduzeća, bilo da su američke ili evropske kompanije, oklevaju da investiraju na Kosovo upravo zbog blokada i percepcije krize.

Upitan da li se i Kurti obavezao da ukine takse, Grenel odgovara potvrdno.

"Sto odsto da. Pogledao me je direktno u oči i rekao da će ukinuti taksu", kazao je Grenel.

A na pitanje zašto misli da je Kurti lagao, američki diplomata kaže da ne želi da se bavi politikom i da će, kako je naveo, "SAD raditi sa bilo kojom vladom koja hoće da ukine takse".

To je, dodao je, i jedan od razloga što je kada je boravio u Beogradu i Prištini prvo razgovarao sa privrednicima, a od njih je, ističe, čuo da ne mogu normalno da posluju zbog ovog političkog problema.

Otuda je i došlo do obnavljanja avio i železničkog saobraćaja, koji će omogućiti slobodan protok ljudi i roba.

Grenel negira da postoji bilo kakav tajni plan za rešenje pitanja Kosova, koji podrazumeva razmenu teritorija, o čemu je Kurti više puta govorio i na sednici parlamenta na kojoj je izglasano nepoverenje njegovoj vladi.

"Nikada. Nikada to nije postavljeno kao pitanje u mom prisustvu i kao što rekoh, to nije nešto što sam video ili da se o tome pričalo. Dozvolite mi da budem vrlo jasan. Ovo sam rekao i ranije. To smo rekli na Tvitteru, objavili smo izjave za štampu, kada su oni tražili", kazao je Grenel, uz podsećanje da ovo nije prvi put da se o tome priče, a reč je, ističe, o pukim glasinama.

Iako SAD već neko vreme to negiraju, neki, kaže, ipak odlučuju da ne veruju u to što od nas čuju.

"Možemo samo da konstatujemo ono što znamo da su činjenice, a činjenica je da ja nikada nisam video taka sporazum i da se o njemu nikada nije raspravljalo", rekao je Grenel.

Na insistiranje da kaže da li on razmenu teritorija vidi kao opciju, Grenel odgovara negativno i kaže da u tako nešto lično ne veruje.

"Želim da budem potpuno jasan da su sve to politička pitanja. Mi, Sjedinjene Države, zaista smo usredsređeni na ekonomska pitanja", ponovio je američki diplomata.

Istakao je da američki narod voli Kosovo i posvećen je građanima Kosova, ali, navodi, postoje neka pravila.

"Mi ne želimo da garantujemo pomoć, bez obzira na to št se događa na drugoj strani", rekao je.

Upitan da li je u kontaktu sa liderima evropskih zemalja kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Grenel odgovara potvrdno i dodaje da su u pitanju zemlje koje to podržavaju.

"Međutim, nema sumnje da će uvek biti onih koji sede po strani i koji se neprestano žale", kazao je Grenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu