Koronavirus se pojavio u srpskim sredinama na KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić saopštio je sinoć da je jedna osoba zaražena korona virusom u srpskim sredinama na KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa Christian Bruna
Foto: Epa Christian Bruna

U dnevnom izveštaju o stanju na KiM, Ðurić je naveo da je obolela žena stara 62 godine iz sela Dobrotin u blizini Lipljana. Ona je najpre primljena u KBC Priština u Gračanici, a potom je transportovana u KC Niš

Porodici pacijentkinje odmah je naložena samoizolacija uz nadzor, kao i medicinskom osoblju koje je uz mere zaštite bilo u kontaktu sa zaraženom osobom.

U izveštaju se dodaje da je u albanskim sredinama 88 obolelih.

Takođe se navodi da je obezbeđeno 10 pumpi za dezinfekciju za srpske opštine južno od Ibra, kao i 832 paketa sa sredstvima za higijenu za socijalno najugroženije stanovnike opština Kosovska Mitrovica i Leposavić.

U laboratoriji Tehničke škole u Kosovskoj Kamenici počela je proizvodnja alkohola i sapuna za lokalne potrebe, a u severnoj Kosovskoj Mitrovici, na ulazu u Dom zdravlja, postavljen je improvizovani objekat (kontejner) za prijem i testiranje pacijenata na korona virus.

U opštini Leposavić obezbeđeni su paketi pomoći za penzionere čija su primanja manja od 15.000 dinara, kao i još 760 zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i 5.000 pari zaštitnih rukavica.

U opštini Srbica su monahinjama u manastiru Devič dostavljeni paketi hrane, a za penzionere sa malim penzijama obezbeđuju se paketi pomoći i kontinuirano se prikupljaju zdravstvene knjižice pacijenata radi organizovane nabavke lekova, kaže se još u saopštenju Kancelarije za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu