"EU bi mogla da se raspadne posle ove krize"

Bivši vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel ocenio je da bi EU mogla da se raspadne ukoliko ne bude bilo solidarnosti u suočavanju sa pandemijom virusa korona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Carl Court Staff
Foto: Getty Carl Court Staff

Nemačka bi, kako je Gabrijel rekao za "Bild", trebalo da poveća svoju zaduženost kako bi mogla Italiji i Španiji finansijski da pomogne u savladavanju krize.

"Meni treba neko da objasni zašto mi Nemci nismo, prilikom zaduživanja, do kojih je sada došlo, jedan odsto stavili na raspolaganje Italiji i Španiji kao pomoć privredi. Bio bih za to da čak i 10 odsto stavimo na raspolaganje. Ne verujem da bi bilo mnogo pobune ako bi 160 umesto 150 milijardi evra imali novo zaduživanje", uveren je Gabrijel.

Nekadašnji vicekancelar i zamenik kacnelarke Angele Merkel, koji je tu dužnost obavljao do marta 2018, obrazložio je svoj stav time da je Nemačka ekonomski imala velike koristi od EU, i dodao da se brine za opstanak Unije.

"Ako ne budemo sada spremni da delimo blagostanje, onda ne znam šta će biti od Evrope", naglasio je Gabrijel.

Ukazao je da treba dugove raspodeliti na više „leđa“ i dodao da Italijani i Španci Nemcima to neće za 100 godina zaboraviti ako budu imali utisak da nisu dobili pomoć.

"Veoma sam zabrinut da bi Evropa mogla da se raspadne nakon ove krize", poručio je Gabrijel.

strana 1 od 15 idi na stranu