Vojska Srbije priprema halu "Čair" za privremenu bolnicu FOTO

Pripadnici Vojske Srbije počeli su sa pripremanjem hale "Čair" u Nišu za potrebe privremene bolnice za zaražene koronavirusom sa lakšom kliničkom slikom.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2020.

15:28

Vojska Srbije priprema halu
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulin ti objekti moći će da prihvate pacijente početkom sedmice.

Vulin je rekao da će najteži pacijenti zaraženi Kovidom-19 biti hospitalizovani, a da će u hali Čair biti smešteni oni koji su pozitivni na virus, a imaju blaže simptome, kako bi se sprečilo širenje zaraze.

"Sve se radi po modelu Beogradskog sajma koji su odobrili i veoma pohvalili kineski stručnjaci. Biće paravani, kasete prostor za odrom, odgovarajuća ishrana, sve što je uBeogradu biće i ovde", rekao je Vulin novinarima u Nišu.

Kako je naveo, ako bude bio potreban veći broj kreveta predviđeni su određeni prostori koji će biti prilgođeni privremenoj bolnici, kao što je prilagođena hala Čair i sale u pojedinim osnovnim školama'''' , kazao je Vulin.

Naglasio je da je dužnost Vojske Srbije da pomogne i organizuje život u tim prostorima napominjući da to nisu hoteli već prostori za lečenje u kojima će,kako kaže, vladati vojnička disciplina.

"Oni koji budu smešteni ovde moraće da slušaju i prihvate da se nalaze u vojnom objektu sa vojnom disciplinom. Samo tako će sve funckionisati i samo tako će ljudi izaći srećni i sgurni iza karantina id a se vrate svojim porodicama", kazao je Vulin.

Dodao je da se "ova pošast" može pobediti ako svaki građanin Srbije "bude odlučio da je pobedi" i naglasio da je dovoljno da samo jedan zaraženi prekrši karantin da bi preneo bolest.

Vulin je apelovao na građane da ostanu kod kuće i naglasio da će se tako sačuvati od zaraze.

"Ovo je borba na prvom mestu za naše roditelje, ali i za svakog od nas jer svako može da se razboli, napusti svoj dom i da bude tamo gde ne želi. Molim vas, budite tamo gde želite da budete, a to je vaš dom", rekao je Vulin.

Poručio je da neće biti kompromisa ni sa kim ko krši disciplinu i misli da može da dolazi i napušta privremenu bolnicu kada poželi.

Vulin je dodao da će se u privremenu bolnicu dolaziti sa uputom odgovarajućeg lekara, a inficirani će biti prevezen bolničkim vozilom, kao i da će sve biti planski organozovano.

Na konstataciju novinara da će verovatno biti reakcija u javnosti zbog smeštaja u Čairu, Vulin je kazao da će sve biti čisto, dezinfikovano i zdravo i dodao da je to vojnički smeštaj.

"Neka nas napadaju sa društvenih mreža, ali neka to rade od kuće. Neka svu mržnju istresu na nas, ali da budu toliko korektni da kažu da je mnog lošije u mnogo bogatijim zemljama, kao što je u Španiji, Italiji i Astriji. Na ovim krevetima spavaju naši vojnici, i ja sam spavao, tako da ne vidim nijedan razlog da to ne urade i drugi", kazao je Vulin.

Na pitanje koliko će objekata biti pretvoreno u privremene bolnice, Vulin je rekao da je to teško predvideti id a će ih biti onoliko koliko bude potrebno, kao i da je počelo sređivanje prostora u Novom Sadu.

"Nadam se i voleo bih da i ovo bude previše, ali to ne zavisi od nas", rekao je Vulin.
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: