Severna Makedonija zvanično postala 30. članica NATO

Severna Makedonija zvanično je danas postala 30. članica NATO-a pošto je instrument o njenom članstvu u Alijansi deponovan u američkom Stejt departmentu.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2020.

20:13

Severna Makedonija zvanično postala 30. članica NATO
Ilustracija: Depositphotos/mbangemann

Članice NATO potpisale su protokol o prijemu Severne Makedonije u februaru 2019. godine, nakon čega su parlamenti svih 29 zemalja ratifikovali odluku o njenom članstvu.

"Severna Makedonija je sada deo porodice NATO, porodice od 30 država i skoro milijardu ljudi. Porodica zasnovana na sigurnosti da smo bez obzira na izazove, jači i bezbedniji zajedno", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u saopštenju.

Zastava Severne Makedonije biće podignuta uz zastave ostalih 29 članica NATO u sedištu Alijanse u Briselu i još dve komande u ponedeljak 30. marta, prenosi AP.

S obzirom na epidemiju koronavirusa u svetu, makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je da zemlja ne može da obeleži taj događaj kako treba.

"Ali ovo je istorijski uspeh koji posle tri decenije nezavisnosti konačno potvrđuje makedonsku bezbednost i garantuje budućnost", rekao je on.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da prijem Severne Makedonije takođe potvrđuje drugim aspirantima da su "vrata NATO otvorena za one zemlje koje žele i mogu da naprave neophdone reforme i ispune visoke standarde NATO i prihvate odgovornost kao i dobrobiti članstva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: