Šengen slavi godišnjicu sa potpuno zatvorenim granicama

Šengenski prostor obeležava u četvrtak 25. godišnjicu s potpuno zatvorenim granicama i strogim kontrolama uvedenim radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/  OMER MESSINGER
Ilustracija: EPA/ OMER MESSINGER

Zemlje članice ukidanje unutrašnjih graničnih kontrola smatraju jednim od najvećih postignuća evropskih integracija,

Sporazum kojim je počela priča o Evropi bez unutrašnjih granica potpisan je na brodu "Princeza Mari Astrid", na reci Mozel pored malog luksemburškog mesta Šengena, na tromeđi Francuske, Luksemburga i Nemačke 14. juna 1985. godine.

Tada ga je potpisalo pet zemalja članica - Francuska, SR Nemačka, Holandija, Belgija i Luksemburg.

Međutim, trebalo je da prođe skoro deset godina da sporazum zaživi u praksi. Stupio je na snagu 26. marta 1995. godine i tog dana ukinute su unutrašnje granične kontrole između prvih pet potpisnica sporazuma, kao i Španije i Portugala, koje su se u međuvremenu pridružile sporazumu, prenosi Hina.

Šengenski prostor od tada nastavlja da se širi i danas su od 26 evropskih zemalja 22 države članice EU: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Francuska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Nemačka, Poljska, Portugal, Slovenija, Slovačka, Španija i Švedska.

Četiri zemlje koje nisu članice EU takođe su deo Šengena: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Trenutno je pet zemalja članica EU van Šengena. To su Irska, koja je morala da ostane van EU, budući da donedavna članica Velika Britanija nikada nije pristala da ona bude članica tog prostora, a uvođenje graničnih kontrola na irskom ostrvu bilo bi u suprotnosti sa mirovnim sporazumom iz 1998. godine.

Van Šengena je i Kipar, čija međunarodno priznata vlada ne kontroliše celu teritoriju, s obzirom na to da je na severu ostrva Turska Republika Severni Kipar.

Bugarska i Rumunija od 2011. godine imaju pozitivnu ocenu Evropske komisije, ali još nema političke saglasnosti da budu primljene. Peta je Hrvatska, koja je u oktobru prošle godine dobila pozitivnu ocenu Evropske komisije da ispunjava potrebne kriterijume za ulazak u šengenski prostor i sad čeka političku odluku Veća EU.

Danas, na godišnjicu stupanja na snagu, Šengenski sporazum je potpuno suspendovan zbog nezapamćene zdravstvene krize koja je zahvatila ceo svet. Pandemija koronavirusa nije samo zatvorila granice, nego i zaustavila većinu ekomomskih i društvenih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu