"U slučaju širenja korone policijski čas za sve"

Turska bi mogla da uvede policijski čas za sve građane ukoliko se nastavi širenje koronavirusa, saopštila je danas turska vlada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/ Christian Bruna
Ilustracija: EPA/ Christian Bruna

Vlada je uvela tu meru za osobe starije od 65 godina tokom vikenda, ali ne i za ostale, kako su to neke druge zemlje učinile, preneo je Rojters.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pozvao je danas nacionalne vlasti da to urade, rekavši da skoro milion ljudi i dalje koristi javni prevoz u najvećem gradu u zemlji.

Od koronavirusa je u Turskoj preminulo 59 osoba, dok je broj zaraženih porastao za dve nedelje na 2.433.

"Kompletna društvena izolacija je uvek na našem dnevnom redu", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu na A Haber TV.

Da bi sprečila širenje virusa, Ankara je zatvorila škole, kafiće i barove, zabranila masovne molitve i suspedovala sportske mečeve i letove.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da će Turska, koja ima 83 miliona stanovnika, pobediti koronavirus za dve ili tri nedelje.

Međutim, gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pozvao je vladu da uvede opštu naredbu o uvođenju policijskog časa, barem u njegovom gradu ako to nije moguće širom zemlje.

"Nalazimo se u najkritičnijoj fazi epidemije", napisao je Imamoglu na Tviteru.

"Ako se danas ne preduzmu potrebni koraci, onda je očigledno da će biti razočaranja u budućnosti", istakao je on.

Vlada Turske je danas donela uredbu da je kompanijama sada potrebna dozvola za izvoz medicinskih proizvoda koji se koriste za respiratornu podršku, s obzirom na rastuću domaću tražnju.

Odluka se odnosi na izvoz ventilatora i pripadajuće opreme, koncentratore kiseonika, intubacione cevi, monitore za intenzivnu negu i drugu medicinsku opremu.

Ankara je ranije saopštila da će prestati sa izvozom lokalno proizvedenih maski za lice.

Turski Savet za visoko obrazovanje saopštio je da će biti nastavljeno učenje na daljinu i da će ispiti na fakultetima biti pomereni za period od 25. do 26. jula.

strana 1 od 523 idi na stranu