Šta poručuju iz SAD o tajnom sporazumu Kosova i Srbije?

Američki Stejt department je saopštio kako ne postoji nikakav tajni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i da su sve takve izjave špekulacije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.03.2020.

22:56

Šta poručuju iz SAD o tajnom sporazumu Kosova i Srbije?
Mark Wilson/Staff/Getty images

"Želimo da pojasnimo da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju", kaže se u izjavi koju su potpisali najviši predstavnici za Kosovo, specijalni izaslanik Trampove administracije za dijalog Kosovo Srbija, Ričard Grenel, američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet i Metju Palmer.

"Specijalni predstavnik Ričard Grenel nije video ili raspravljao o takvom planu. Fokus američke vlade na podržavanju dugoročnih sporazuma o povratku vazdušnih, železničkih i putnih veza ima za cilj da poboljša ekonomsku situaciju i stvori ekonomski zamah. Verujemo da će ovaj zamah pružiti novu energiju za proces dijaloga koji će rezultirati uzajamnim priznanjem", dodaju u izjavi datoj u obliku saopštenja za javnost Stejt departmenta SAD.

"SAD su bliske građanima Kosova. Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i drugih koji rade veliki posao uz visoki rizik kako bi smanjili širenje COVID-19 na Kosovu. U ovom trenutku nesigurnosti, mi pozivamo kosovske lidere da poštuju Ustav Kosova i vladavinu zakona. Opredeljeni smo da sarađujemo sa svakom vladom stvorenom ustavnim procesom", navodi se u izjavi.

U izjavi se ponovo poziva na potpuno ukidanje taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Verujemo da tarife štete narodu Kosova, koče regionalnu saradnju protiv KOVID-19 - uključujući i odlaganje unosa potrebne opreme na Kosovo - i ometaju ekonomski razvoj", kaže se u izjavi.

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti je juče na sednici kosovskog parlamenta, gde je izglasano nepoverenje njegovoj vladi, rekao da je siguran da postoji tajni sporazum, koji je on nazvao predsedničkom trgovinom razmenom teritorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: