Suđenja onima koji prekrše samoizolaciju preko video-linka, prvo putem Skajpa u Dimitrovgradu

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je dopis sudovima da suđenja protiv lica koja su prekršila mere samoizoilacije organizuju putem video-linka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Deposit/Suwannar1981
Foto: Deposit/Suwannar1981

To se uvodi u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i lica protiv kojih se vodi postupak.

To podrazumeva da sudovi imaju instalirane računare sa kamerom i mikrofonom i na njima program "Skajp", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Sudovi danas treba da obaveste Ministarstvo pravde šta su od ovih preporuka uspeli da ispune odnosno koju su opremu obezbedili, a u pojedinim sudovima se već sutra očekuju prva suđenja zbog kršenja mere samoizolacije.

Ovaj vid saslušanja i suđenja putem Skajpa odnosi se samo na okrivljene koji su prekršili meru samoizolacije odnosno izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, dok će svi drugi okrviljeni za druga krivična dela biti procesuirani redovnim putem, ističu u Ministarstvu.

Zbog kršenja mera samoizolacije u pritvoru se nalazi 108 osoba.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde obezbedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima su smeštena lica koja prekrše mere samoizolacije i oni se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

U Vršcu su trenutno 44 osobe, u Požarevcu 43, a u Pirotu 21.

Inače, u Beogradu je u Katanićevoj ulici pored zgrade Prvog osnovnog suda u Beogradu obezbeđen i zaseban objekat za dovođenje zadržanih lica za koja se sumnja da su prekršili meru samoizolacije.

Novi Sad je takođe već spreman za ovaj vid vođenja postupka, rečeno je Tanjugu u novosadskom pravosuđu.

Prvo suđenje okrivljenom za kršenje mere samoizalacije biće održano sutra putem Skajpa u Dimitrovgradu u sudskoj jedinici Osnovnog suda u Pirotu.

Pred sudom će se putem video-linka - Skajpom iz privorske jedinice naći okrivljeni za krivično delo "nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije", koji je prekršio meru samoizolacije koju mu je odredila sanitarna inspekcija prilikom ulaska u zemlju na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, rekao je za Tanjug sudija i vršilac funkcije sudske jedinice u Dimitrovgradu Branislav Lukić.

Okrivljeni neće biti privođen u sud već će se njegovo saslušanje odvijati preko Skajpa - video-vezom između suda i pritvorske jedinice u Pirotu.

Sudija, tužilac i branilac okrivljenog biće u sudnici suda u Dimitrovgradu a okrivljeni u pritvorskoj jedinici u Pirotu.

Optužnim predlogom tužilaštvo traži od suda da ovog okrivljenog osudi na maksimalnu kaznu za ovo krivično delo - tri godine zatvora.

Okrivljeni se nalazi od 20. marta u posebnoj pritvorskoj jedinici u Pirotu.

On ima advokata po službenoj dužnosti koji će uz tužioca i sudiju prisustvovati sutrašnjem glavnom pretresu.

Suđenja putem Skajpa u posebnim sudnicama preporučilo je Ministarstvo pravde, kako bi se osigurala bezbednost okrivljenih i zaposlenih u sudu, i sprečavanja širenja koronavirusa.

strana 1 od 136 idi na stranu