"Zarobljeni" državljani Srbije iz Slovenije kreću kući

Prvi konvoj sa srpskim državljanima, koji su danima zarobljeni u Sloveniji u povratku iz drugih zemalja EU, krenuće danas posle podne ka Srbiji, saznaje Tanjug

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.03.2020.

13:07

Ilustracija: DEpositphotos/ stevanovicigor

"Vlada Srbije i nadležne institucije su sa Slovenačkom Vladom dogovorile da prvi konvoji vozila sa našim državljanima zaglavljenim u Sloveniji krene danas, u popodnevnim satima", kaže sagovornik Tanjuga.

Slovenačka vlada saopštila je juče da je postigla sporazum sa Srbijom da organizuje transport za oko 400 državljana Srbije koji su ostali u Sloveniji prilikom povratka iz drugih zemalja EU. Ambasada Srbije u Sloveniji je od početka uključena u obezbeđivanje koridora za konvoj vozila koji bi danas u popodnevnim satima trebalo da bude otvoren kroz Hrvatsku u pravcu Srbije. Ambasadorka Srbije Zorana Vlatković obišla je srpske građane koji čekaju na konvoj, a za one kojima je to potrebno, uz pomoć grada Ljubljane, obezbeđeno je prenoćište i hrana u sportskoj dvorani "Ježica" u Ljubljani. Svi građani Srbije koji se nalaze na teritoriji Slovenije a žele da se vrate u Srbiju i imaju svoj prevoz, trebalo je da budu danas do 11 časova u sportskoj dvorani "Ježica", objavila je ranije ambasada Srbije u Sloveniji. "Sa tog mesta, organizovano će se krenuti ka Srbiji, u više odvojenih konvoja, isključivo privatnim vozilima građana. Dakle, nije reč o konvoju autobusa, već svako mora da ima obezbeđeno vozilo. Uglavnom je reč o ljudima koji su došli svojim autima i zbog režima na granicama u regionu ostali u Sloveniji". Svim osobama koje dolaze iz rizičnih zemalja u Srbiju, a u koje spada i Slovenija, biće određena mera zadržavanja u karantinu u trajanju od 28 dana. Portparol kriznog štaba Vlade Slovenije Jelko Kacin rekao je ranije da se radi o državljanima Srbije koji se vraćaju iz skandinavskih zemalja, zemalja Beneluksa, Nemačke, Češke, Slovačke i Austrije, a koji nemaju boravišnu vizu u Sloveniji. On je dodao i da su neki od njih zarobljeni u Sloveniji pet dana, kao i da će danas za Srbiju krenuti prvi konvoj. Srpska pravoslavna crkva u Ljubljani uputila je ranije poziv kompanijama i pojedincima da pomognu našim građanima koji su zadržani u Sloveniji, a danas je kompanija Merkator obezbedila sendviče, vodu i poslastice, kao i doručak pred put. Svoj doprinos u hrani dali su i firma Husko, restoran Portal i restoran AS iz Ljubljane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: