Novo popuštanje mera: Šta ostaje na snazi?

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta, a od tada je Vlada donela niz mera kojima bi trebalo da se širenje koronavirusa u Srbiji spreči.

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2020.

20:38

Novo popuštanje mera: Šta ostaje na snazi?
EPA-EFE Christian Bruna

Građanima koji imaju više od 65 godina i žive u gradovima najpre je zabranjeno kretanje na javnim mestima, odnosno van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstava, dok se ova zabrana u ruralnim sredinama odnosila na sve osobe starije od 70 godina.

Zabrana se nije odnosila na period od 3 do 8 časova jednom u toku nedelje, kada su lica obuhvaćena ovom zabranom mogla da odlaze u prodavnice i supermarkete.

Ipak, 26. aprila donete su nove mere koje su penzionerima omogućile izlazak svaki dan: u periodu od 18 sati do 1 čas iza ponoći, a najviše sat vremena i najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Ova mera doneta je nakon što je ostalim građanima Srbije izmenama mera policijski čas skraćen, i od utorka 21.4.2020. policijski čas počinje od 18 časova, a traje do 5 ujutru.

Kako policijski čas radnim danima počinje od 18 časova, prodavnice i supermarketi radnim danom radiće nešto duže nego što je to ranije bilo moguće. Podsetimo, do sada su prodavnice i supermarketi radili do 15 časova.

Osobe sa autizmom, kao i sve osobe sa smetnjama u razvoju mogu da izlaze u bilo koje vreme sa jednim pratiocem, a jedino ograničenje je da šetnja može biti u krugu od 200 metara od mesta stanovanja. Tokom šetnje je bitno je da se pridržavaju mera koja važe za sve - nema kontakta.

Posebne mere za građane Srbije koji imaju kućne ljubimce, prema najnovijoj odluci, njima je dozvoljeno šetanje kućnih ljubimaca u periodu od 23 h do 01 h i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališa, odnosno boravišta, kao i vikendom od 8 do 10 h, pod istim uslovima kao i večernja šetnja - mora da traje do 20 minuta, a građani sa svojim ljubimcima ne treba da idu dalje od 200 metara od mesta boravišta.

Ukoliko se naredba o ograničenju i zabrani kretanja prekrši, sledi novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Ograničenja i van policijskog časa

I u periodu kad policijski čas nije na snazi građani moraju da poštuju određene mere - na teritoriji Republike Srbije zabranjena su javna okupljanja na javnim mestima i u zatvorenim prostorima ne sme biti više od dve osobe, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Odlukom Vlade ranije su zatvoreni su kafići i restorani, a zabrana rada se odnosila i na igraonice, kladionice, kockarnice, frizerske i kozmetičke salone, kao i auto-perionice. Takođe, zabranjen je rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka. Ali, doneta je odluka da od 4. maja počinju da rade kafići i restorani, dok je za tržne centre najavljeno otvaranje od 8. maja.

Od utorka, 21. aprila ponovo je dozvoljen rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput auto-mehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od utorka 21. 4. su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja koronavirusa, kako je ranije i najavljeno.

Gradski i međugradski prevoz u Srbiji je obustavljen, a grad Beograd uveo je koridorske linije prevoza za zdravstvene radnike i građane koji imaju radnu obavezu tokom perioda vanrednog stanja. Međutim, od 4. maja počeće da radi gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a u Beogradu i Nišu od 8. maja, ali bez uključivanja klima-uređaja.

Od 28. aprila dozvoljeni su treninzi na otvorenom sa potpunim korišćenjem svih preporuka koje je krizni štab utvrdi.

Vrtići počinju sa radom 11. maja, kao i produženi boravak za decu do 4. razreda. Novčane kazne za napuštanje izolacije idu i do milion dinara. Kako se navodi, minimalna kazna nije određena, pa se primenjuje opšti maksimum

Izolacija i samoizolacija

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, građani koji u Srbiji doputuju iz žarišta epidemije, konkretno iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije ili Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim koronavirusom SARS-Co-2 u trajanju od 14 dana izolacija u kućnim uslovima za državljane Republike Srbije koji dolaze iz svih ostalih država takođe je produžena na 28 dana.

Granice Srbije zatvorene su za sve one koji nisu srpski državljani.

Mera kućne izolacije prestaje da važi osposobljavanjem prostorija Beogradskog sajma za hospitalizovanje pacijenata zaraženih koronavirusom.

Pored toga, izmenjen je i protokol puštanja pacijenata, pa je sada, umesto dva negativna nesta, dovoljno da pacijent ranije zaražen koronavirusom na jednom testu ima negativni rezultat na ovaj virus.

Od ponedeljka 16. marta u potpunosti je obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji. Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-uprave: e-vrtić dostupan za celu Srbiju, e-upis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila, probni test za malu maturu će biti urađeni putem nove tehnologije, a nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS 3, platforme RTS Planeta, kao i internet-platformi za učenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: