Skok broja zaraženih u Južnoj Africi, zatvaraju se granice

Južna Afrika će u četvrtak u ponoć uvesti zabranu kretanja u zemlji na 21 dan u pokušaju da obuzda epidemiju koronavirusa.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2020.

07:18

Skok broja zaraženih u Južnoj Africi, zatvaraju se granice
Ilustracija: Getty images/ Christopher Furlong/ staff

To je izjavio predsednik te zemlje Siril Ramafosa, pošto je broj potvrđenih slučajeva skočio sa 128 na 402.

On je u obraćanju naciji rekao da najrazvijenija ekonomija Afrike mora hitno i drastično pojačati svoj odgovor na širenje infekcije, preneo je sinoć Rojters. "Od ponocći u četvrtak, 26. marta, do ponoći u četvrtak, 16. aprila, svi Južnoafrikanci će morati da ostanu kod kuće", rekao je Ramafosa i dodao da će ljudi i dalje moći da napuste svoje domove kako bi potražili medicinsku negu, kupili hranu ili podigli socijalnu pomoć. "Iako će ova mera imati značajne posledice po prihode ljudi, na život našeg društva i naše privrede, odlaganje ove mere imalo bi puno, puno višu cenu u ljudskm životima", rekao je Ramafosa. On je dodao da će zdravstveni radnici, službe spasavanja i sigurnosne službe biti među onima izuzetim iz ove mere. Sve radnje i preduzeća biće zatvoreni osim apoteka, laboratorija, banaka, Johanezburške berze, supermarketa, benzinskih pumpi i zdravstvenih ustanova. Vojnici će biti raspoređeni na ulicama kako bi podržali policiju, a strani putnici koji su stigli u Južnu Afriku posle 9. marta iz zemalja "visokog rizika" biće zatvoreni u svoje hotele dok ne završe 14-dnevni period karantina. Ramafosa je rekao da će prva faza vladinog ekonomskog odgovora uključivati pomoć preduzećima u nevolji kao i paket pomoći industrijskim firmama od preko tri milijarde randa (170 miliona dolara). Predsednik je ranije ovog meseca proglasio vanredno stanje zbog korona virusa, izričući zabranu putovanja u pogođene zemlje poput Kine, Nemačke, Velike Britanije i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: