Amerika odobrila izručenje optuženog za silovanje Srpkinje

Američki savezni sud odobrio je izručenje BiH Adema Kostjerevca, optuženog za ratni zločin zbog silovanja jedne Srpkinje zarobljene tokom rata u BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema izveštaju lista "Sent Luis post dispeč", nalog sudije Patriše Koen izdat je u petak i neće dovesti do momentalnog izručenja Kostjerevca, ali su federalni tužioci obezbedili dovoljno kompetentnih dokaza u korist izručenja, o čemu će poslednju reč imati američki državni sekretar, prenosi Asošiejted pres.

Vlasti BiH 2015. su optužile Kostjerevca da je 1992. silovao trudnu Srpkinju koja se nalazila u zarobljeništvu, a tužilaštvo je aprila 2017. zatražilo da se izda nalog za njegovo hapšenje, prenosi agencija, navodeći da je Kostjerevac u vreme kada je zločin počinjen bio vojni policajac.

Na saslušanju održanom prošle godine, Kostjerevčev advokat doveo je u pitanje tvrdnje svedoka koji je Kostjerevca identifikovao kao počinioca a u podnescima sudu tvrdio je da je njegov branjenik optužen predugo nakon navodnog zločina.

Prema zahtevu za izručenje, žena je bila uhapšena 1992. godine pošto su muslimanske snage okružile njeno selo i u zatočeništvu je držana dve nedelje. Ona je istražiteljima rekla da je u to vreme bila trudna i da su višestruki nasrtaji na nju doveli do spontanog pobačaja.

Prema sudskim dokumentima, nju je kasnije više puta silovao stražar na drugoj lokaciji, a oslobođena je prilikom razmene zarobljenika 1993. godine, kada je imala samo 36 kilograma.

Kako navodi AP, Kostjerevac je porekao ove navode tokom razgovora sa agentima FBI u svom domu u američkom okrugu Sent Luis 2014, i rekao da je ženi slao hranu i sprečio druge da je ubiju.

Prema sudskim dokumentima, Kostjerevac je u SAD došao pre oko 17 godina sa suprugom i ima petoro odrasle dece.

strana 1 od 3 idi na stranu