Italijanska fabrika napravila maske, američki vojni avioni ih odneli?

Šokantne slike kolone vojnih kamiona u kojima su iz Bergama i Breše prenesena tela umrlih da budu sahranjena u drugom delu Italije obišla su svet.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.03.2020.

13:15

Italijanska fabrika napravila maske, američki vojni avioni ih odneli?
Foto: Claudio Furlan/LaPrese via AP

Reč je o dva grada koja su epicentar epidemije u Italiji.

Zaraženih je osam hiljada na ukupno dva miliona stanovnika i odavde je jedna četvrtina ukupno zaraženih u Italiji i 30 odsto žrtava koronavirusa.

Gradonačelnik Brese Emilio del Bono optužio je "gazde fabrika" zato što se koronavirus najviše raširio u ovom području. On je još 7. marta zatražio da se uvede totalna blokada, ali su industrijalci insistirali da fabrike nastave da rade.

Jedna od fabrika u Breši proizvodi medicinske maske, koje su deficitarna roba i dragocena u vreme epidemije koronavirusa.

Otkriveno je da je pola miliona maski proizvedeno i vojnim avionom otpremljeno u Ameriku.

Vlasti tvrde da o ovom slučaju nisu bile obaveštene, ali još celi slučaj nije sasvim rasvetljen, to jest ne zna se kakva je uloga u svemu italijanske, a kakva američke vlade.

Takođe, kontingent medicinskih maski, koje je jedan proizvođač pokušao da izveze u Južnu Afriku, zaustavljen je.

"Kad sve bude gotovo, mi ćemo morati učiniti sve što je moguće da vlasnici fabrika plate punu cenu zla koje je izazvala njihova prljava savest", rekao je De Bono.

Radnici koji su radili u zatvorenim fabričkim halama postali su žarište zaraze, a zatim su se vraćali kućama, i prenosili virus svojim ukućanima, komšijama i prijateljima.

Sada se fabrike zatvaraju, ali ne zato što su tako odlučili vlasnici, već su radnici stupili u štrajk ili su masovno otišli na bolovanje ili uzeli odmor.

U blizini Bergama je i aerodrom, veoma prometan za niskotarifni avio-saobraćaj, koji je predugo ostao otvoren kada je epidemija već bila u jeku, pa je i to doprinelo širenju virusa u ovom delu Italije.

Ovaj deo Italije je ujedno i "najstariji", to jest ljudi prosečno stariji nego u ostatku države, a to je grupa koja je u ovoj epidemiji najviše izložena riziku. Među zaraženim i žrtvama 80 odsto su osobe starije od 80 godina, i oni koji su već imali zdravstvene probleme, ali ima i mladih, a među zaraženim je i veliki broj lekara i drugog medicinskog osoblja.

Civilna zaštita Italije je bila najavila za narednu sedmicu podizanje poljske bolnice u Bergamu, da bi se smestili svi kojima je neophodna intenzivna nega, ali se odustalo od toga, jer na prvoj liniji nedostaje 100 lekara.

Epidemija je potvrdila ono što su profesionalci već godinama tvrdili da će Italija zbog obrazovne politike, imati problema sa nedostatkom lekara i ostalog medicinskog osoblja.

Na kraju svakog dana predstavnici civilne zaštite na konferenciji za medije daju najnovije podatke. Ništa se ne krije, podaci su javni, ali svi, od običnih građana do vlade, ističu vesti, mere i podatke koji mogu da pomognu da se što lakše podnesu ovi teški dani.

Pisati o brojevima je izlišno, jer bukvalno iz sata u sat se menja broj obolelih, zaraženih i umrlih. Za sada broj umrlih u Italiji je premašio ukupan broj žrtava koronavirusa u Kini.

Više od 4000 bolesnih je ozdravilo.

"Italija je napravila čudo spasivši toliko mnogo ljudi", rekao je šef odeljenja za krizne situacije Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan.

U Milanu, prema rečima direktora čuvene bolnice "Gemeli", širenje koronavirusa je usporeno, virus se više ne širi eksponencijalno kao do sada, već linearno.

Gradonačelnici gradova južnog dela Italije, koji je manje razvijen i u svemu siromašniji od bogatog severa, traže pomoć vojske da bi sproveli mere karantina, ali takva odluka još nije donesena.

U međuvremenu, gradonačelnici nekih mesta lično šetaju kroz grad i opominju ljude koje nađu napolju da se moraju vratiti kućama.

Italijanska vlada stalno zaseda i donosi mere koje su u skladu sa razvojem situacije.

Već su najavili da će se karantin produžiti najmanje do 3. aprila, a ne završiti kao što je bilo najavljeno 23. marta.

Neki već spominju da će kraj karantina biti tek prvih dana maja.

Najavljeno je dalje pooštravanje mera o zabrani kretanja, ukoliko građani ne budu poštovali zabrane koje su već na snazi. Između ostalog, dalje ograničavanje slobode kretanja, i smanjenje rada prodavnica hrane.

Do sada se moglo izaći u park zbog gimnastike i bilo je dozvoljeno trčanje na otvorenom, ali stižu upozorenja da ako se građani ne budu pridržavali striktnih uputstava (kratko, blizu kuće, i sami, a ne u grupi), sport u prirodi će biti sasvim zabranjen do prestanka epidemije.

Predsednik Italije Sergio Matarela apelovao je na jedinstvo i dispciplinu svih građana.

Uporedo sa merama koje se odnose na epidemiju, vlada već razmatra i donosi mere koje će pomoći da se recesija i ekonomska kriza, koja će savim izvesno slediti epidemiju koronavirusa, što spremnije dočeka, a građanima, svim privrednim granama i proizvodnim sektorima olakša povratak u normalan život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: