Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Srbiji VIDEO

Počela je konferencija Vlade Srbije posvećena situaciji u vezi sa koronavirusom u našoj zemlji. Pratite uživo na TV B92 i B92.net.

Izvor: B92
Podeli

Premijerka Ana Brnabić je navela da je u Srbiji potvrđen prvi smrtni slučaj, a pacijent (59) iz Kikinde je prva žrtva koronavirusa u našoj državi.

"Moram da saopštim da smo nažalost izgubili prvi ljudski život u borbi protiv koronavirusa. Pre nekoliko sati u KC Vojvodine u Novom Sadu preminuo je muškarac star 59 godina iz Kikinde", rekla je Brnabić.

Kaže da je dobio koronavirus od čoveka čiji je sin bio u Milanu i koji se i sam bori sada za život.

Premijerka je u svoje i u ime predsednika Alkesandra Vučić izjavila porodici saučešće.

Navela je da su mere izolacije jedina šansa da se naš zdravstveni sistem izbori sa koronaviruom.

"U kućnoj izolaciji je 64 građana, na respiratorima imamo 8 građana, i nažalost imamo jednog preminulog."

“Restriktivne mere koje su donete, donete su da bi se sačuvalo zdravlje nacije, da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i da damo šansu zdravstvenom sistemu”, rekla je Brnabićeva i dodala da se upravo zato pooštravaju mere zabrane kretanja.

Ona je navela da smo ušli u treću nedelju borbe protiv virusa korona, a da je iza nas najtežih 24 sata, ali i da je ispred nas verovatno još mnogo dana težih od ovog danas.

Dodaje da se naši lekarski timovi bore za osam života i da je na svima nama odgovornost da pokušamo da zaštitimo sebe i lokalnu zajednicu tako što ćemo izlaziti što je manje moguće, samo kada moramo.

"Od sutra u 20 h prestaje javni prevoz do daljeg, a od nedelje u 20 h zatvaramo restorane,kafiće i tržne centre", navodi ona i dodaje da će se dozvoliti dostava hrane.

Zahvaljujući predsedniku, prema rečima Ane Brnabić, u Srbiju bi trebalo da stigne još eksperata kao i medicinske opreme.

Premijerka navodi da se sve veći broj ljudi testira, i doneta je odluka da testiranje obavljaju laboratorije na Kliničkom centru Srbije i Kliničkom centru Vojvdine.

I danas je na ulicama Srbije bilo mnogo građana, a premijerka je uporedila trenutnu situaicju sa Italijom u kojoj je situacija slična kada je u pitanju nepoštovanje mera.

"Ako se ne budemo pridržavali mera, proći ćemo isto", navodi i dodaje da je 627 mrtvih u Italiji.

Ana Brnabić je još jednom izjavila saučešće porodici preminulog.

"Virus se prenosi kontaktom"

Ministar zdravlja Zlatubor Lončar navodi da se virus ne prenosi na daljinu.

"Prenosi se kontaktom", kaže ona i dodaje:

"Ako slike iz okruženja ne mogu da dozovu pameti da se obrati pažnja na ponašanje koje direktno dovodi do toga da se neko zarazi koronavirusom - sistem to ne može da izdrži".

Premijerka navodi da smo vanredno stanje i restriktivne mere uveli mnogo pre drugih država, jer se razmišlja o tome da se sačuva svaki ljudski život i zdravstveni sistem.

"Ja snosim najveću odgovornost za sve mere vlade i mnogo više pridajem ličnoj odgovornosti nego zabranama koje uvodi Vlada ili sistem. Kada imate ličnu odgovornost, rezultati su bolji. Eksplicitne zabrane stavljaju ljude da se protive i inate, pa policija i vojska treba da juri ljude, da se dešavaju napadi i dobijamo još više problema", kaže ona i dodaje:

"Ali ako lična odgovornost nije na tom nivou, i ako i dalje imate ljude u kafićima, onda morate da uvodite zabranu".

Da bi se sačuvala državna kasa od onih koji nakon vanrednih stanja tuže državu zbog gubitaka tokom tog vremena, vlast je, prema rečima Ane Brnabić, želela da se sa ovim izbori apelujući na ličnu odgovornost.

Premijerka je ponovo apelovala na sve da ostanu u kućama.

"Kada pukne zdravstveni sistem, kao što se dogodilo u Italiji, onda vi zdrstavstveni sistem nemate", kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu