Potvrđeno - dvoje Nišlija izlečeno od korone

Dva pacijenta iz Niša koja su bila zaražena koronavirusom pušteni su iz bolnice jer su posle testova bili negativni na taj virus.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.03.2020.

09:15

Potvrđeno - dvoje Nišlija izlečeno od korone
Foto: Epa Christian Bruna

Pokrajinski seketar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da to ne znači da oni treba da izlaze napolje, nego da treba da ostanu kod kuće narednih 14 dana.

Gojković je na TV Pink rekao da su oni nakon određenog vremena pušteni iz bolnice, ali da u naredne dve nedelje treba da ostanu kod kuće da ne bi eventualno došlo do nekih komplikacija.

"I dalje moramo da budemo obazrivi", rekao je Gojković i naveo da će biti i ružnih vesti i da za njih moramo da se pripremimo.

Upitan da li su oni koji preleže koronavirus imuni na njega, Gojković je rekao da to nije naučno dokazano i objašnjeno, da je vrlo teško davati porgonoze u vezi sa virusom, ali da se prate iskustva drugih zemalja i da će se to tek u budućnosti istražiti kada prođe pandemija i kada se sublimiraju iskustva svih u svetu.

Poručio je da u vezi sa virusom ne treba davati spektakularne izjave već situaciju treba sagledati racionalno, ne treba paničiti, nego biti oprezan i sprovoditi sve moguće higijenske mere i najavio da stižu ogromne količine dezinficijenasa.

Mali broj građana sveta ima zdravstvenu kulturu, kaže Gojković, ali i navodi da ne treba paničiti nego biti obazriv, što češće prati ruke i dezinfikovati površine, s obzirom na to da nije poznato koliko se na njima virus zadržava.

Naveo je da treba piti što više tečnosti, i dodao da su Kinezi, koji imaju najveće iskustvo sa koronavirusom, rekli da prva tri dana virus obitava u usnoj duplji, da zato treba piti vodu i jesti tople supe kako bi virus sa sluzokože sprala tečnost i kako bi se spustio u želudac, gde ga želudačna kiselina ubija.

Gojković je rekao da ceo svet traži pomoć Kine, koja ima najviše iskustava sa koronavirusom, sa lečenjem obolelih i sa svim komplikacijama koje može da prouzrokuje.

"Već mesec i po dana smo u stalnom kontaktu sa kineskim prijateljima. To nam daje snagu", rekao je Gojković i naveo da je znanje kineskih lekara za nas dragoceno.

Naveo je da predsedik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić slušaju struku i da se mere donose u konsultacijama sa Kinezima i u skladu sa situacijom koja se prati iz sata u sat.

On je rekao da je vanredno stanje uvedeno zbog neodgovornog ponašanja i da bi se dala mogućnosot zdravstevnom sistemu da postupi po protokolu Kine.

"Kina je to uradila na najdrastičniji način i uspela da neverovatan broj obolelih smanji i da izađe sa najmanjom smrtnošću", rekao je Gojković i naveo da je smrtnost u Italiji veća nego što je zabeležena u Kini.

Poručio je da naši državljani iz inostranstva teško da će moći da dolaze u Srbiju zbog zatvaranja granica i drugih država i prekida avio-saobraćaja i da zato ne mogu da dođu do Srbije čak i da hoće.

Objasnio je da karantin može da ih zatekne na primer u Austriji, a da u slučaju da se bilo ko zarazi, čak i jedna osoba na primer 13. dana, karantin se produžava za još 14 dana.

"Zbog njihovog zdravlja ne bi trebalo da kreću na put", rekao je Gojković.

Naveo je da svi u Evropi pričaju o ekonomiji, a da je jasna poruka predsednika Vučića da je zdravlje nacije i život svakog pojedinca važniji od svega.

U Srbiji je do 8 časova registrovano ukupno 118 potvrđenih slučajeva kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: