Srpska koordinacija: Martovski pogrom zločin bez kazne

Šesnaest godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji niko nije osuđen.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2020.

10:45

Srpska koordinacija: Martovski pogrom zločin bez kazne

Srbima nije omogućen povratak u nihove domove niti je dobijena naknada za uništenu imovinu, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija).

U saopštenju se navodi da Srpska koordinacija i članovi porodica žrtava, gajeći uspomenu na žrtve martovskog pogroma, još jednom ukazuje na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a, proisteklu iz, kako kažu, nečinjenja i nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost Evropske unije (EULEKS-a) i vlasti u Prištini zbog nekažnjavanja zločina nad Srbima.

Njihova odgovornost je, podsećaju, zbog uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji.

"Srpska koordinacija poziva domaću javnost da i u ovim teškim vremenima, kada se ljudska civilizacija bori sa globalnim zlom oličenim u korona virusu, ne zaboravi zlo koje je počinjeno nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a vlasti Srbije da aktuelizuje pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima i srpskom kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji u martovskom pogromu 2004. godine", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpske koordinacije, Duško Čelić.

Na današnji dan pre 16 godina, u vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (KFOR-a i UNMIK-a), u tri dana masovnog i organizovanog nasilja Albanaca nad Srbima, 17. 18. i 19. marta 2004. godine, ubijeno je 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja, a proterano je 4.012 Srba.

"Srbija nikad neće zaboraviti"

Pre tačno 16 godina na prostoru Kosova i Metohije počelo je dvodnevno nasilje Šiptara nad srpskim narodom, a tokom ta dva dana ubijeno je najmanje 19 osoba, uz preko 1.000 povređenih, proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, oskrnavljeno kolektivno pamćenje jednog naroda, podseća Pokret socijalista u saopštenju koje je dostavljeno medijima. Koliko god sve ovo sramno bilo, još sramnije je što za ovo zlodelo koje je i najveći pogrom u 21. veku niko nije i najverovatnije u skorije vreme i neće odgovarati, poručuju u saopštenju.

"Hteli su šiptarski teroristi da jednom zauvek izbrišu tragove postojanja srpskog naroda na KiM i za to niko nije odgovarao, baš kao što niko nije odgovarao ni za hiljadu Srba ubijenih na KiM od 1999. Nisu uspeli šiptarski teroristi da izbrišu vekovne tragove srpskog naroda i njegove kulture, ali su uspeli da pokažu celom svetu da je tog dana umrlo međunarodno pravo, kao što su uspeli da pokažu da je za Srbe pravda nedostižna i da bi međunarodna zajednica trebalo da prizna svoj veliki neuspeh i sramotu", navodi PS, te poručuje da Srbija nikada neće prestati da se bori za Kosovo i Metohiju, za pravdu i bezbednost srpskog naroda na tom prostoru.

DF podseća na godišnjicu pogroma na KiM

Opozicioni Demokratski front iz Crne Gore podseća na pogrom nad Srbima sa Kosova i Metohije pre 16 godina, u kojem je, kako navode, pobijeno na desetine ljudi, dok je na hiljade Srba proterano sa svojih vekovnih ognjišta.

DF ističe da su uništavani hramovi SPC, groblja, spomenici, te da do danas za to niko nije odgovarao.

"Srpski narod iz Crne Gore nikada neće zaboraviti svoje sunarodnike koji su tog 17. marta bili na meti zločinaca", stoji u saopštenju DF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: