Glas iz Evrope koji je pozvao na pomoć Zapadnom Balkanu

Grupa socijalista i demokrata u EP pozvala je EK i zemlje članice da uključe zemlje Z. Balkana u akcije preduzete za suzbijanje širenja koronavirusa u Evropi.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Getty images/Adam Berry
Ilustracija: Getty images/Adam Berry

Pročitajte još:

"Ova situacija otkrila je ono što se godinama skrivalo pod tepih - EU nije spasilac"

Evropske socijaldemokrate pozivaju EU da omogući da se neiskorišćena sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA) iskoriste u borbi protiv krize izazvane koronavirusom i da se razmotri mobilizacija drugih finansijskih instrumenata.

"EU treba da omogući zemljama Zapadnog Balkana da kupuju medicinsku opremu, poput maski za lice ili ventilatora iz država članica", kažu u Evropskom parlamentu. Izvestilac EP za Zapadni Balkan Tonino Picula u pisanom saopštenju upozorava EU da ne sme ostaviti zemlje Zapadnog Balkana da se same nose sa posledicama krize izazvane virusom kovid-19. "Prvi dokaz solidarnosti bio bi da im se pomogne da osiguraju da su njihovi zdravstveni sistemi bolje opremljeni za lečenje. Zapadni Balkan bi trebalo da bude isključen iz nove šeme odobrenja za izvoz zaštitne opreme za treće zemlje i treba im dozvoliti kupovinu vitalne medicinske opreme kao što su maske za lice na tržištu EU", poručio je Picula. Potpredsednica grupe S&D Kati Piri pozvala je Evropsku komisiju i zemlje članice da uključe zemlje Zapadnog Balkana u zajednički evropski odgovor i u mere za sprečavanje i suzbijanje posledica epidemije. "Kao i svuda u Evropi, broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u zemljama Zapadnog Balkana i dalje raste. U njemu smo zajedno. Virus ne poznaje granice ili nacionalnosti. Ako želimo efikasno da se borimo protiv koronavirusa, ne smemo zaboraviti na zemlje usred Evrope", kaže Kati Piri. Picula dodaje i da u trenutnim okolnostima proces proširenja treba nastaviti ubrzanim tempom.

Tonino Picula, foto: EPA/IGOR KOVALENKO
Tonino Picula, foto: EPA/IGOR KOVALENKO

strana 1 od 15 idi na stranu