"Ova situacija otkrila je ono što se godinama skrivalo pod tepih - EU nije spasilac"

Ministarka evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da EU nije spasilac, već zona udružene odgovornosti, i da je vidno tokom pandemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.03.2020.

23:56

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

"Ova situacija otkrila je ono što se godinama stavljalo pod tepih - EU nije spasilac već zona udružene odgovornosti i svako ima svoj udeo odgovornosti i prava", izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Srbija je pokazala svojom odgovornom politikom predsednika Vučića i Vlade, ulaganjem u zdravstvo i važne državne sisteme da smo odgovorni i funkcionalni. Već sam tražila od EU komesara za proširenje Olivera Varheljija prenamenu neutrošenih IPA sredstava za borbu protiv korone", rekla je Joksimovićeva za sutrašnje Novosti.

Ona ističe da učestvujemo i u mehanizmu civilne zaštite EU, pa ćemo i odatle tražiti šta sve možemo.

U svakom slučaju, navela je, samo zajednički i EU i kandidati i potencijalni kandidati, možemo da se suprotstavimo pandemiji.

Joksimovićeva ukazuje da su sada svima osećanja prenaglašena, jer situacija u kojoj je globalno ugroženo zdravlje ljudi donosi povećanu osetljivost.

"Nije trenutak nikoga napadati, jer smo svi suočeni sa istim izazovima. EU nije apstraktna tvorevina, nju čine države članice, i neki od osnivača EU su najviše pogodjeni pandemijom, kao na primer Italija, Francuska, Nemačka...Sve odluke u EU se donose konsenzusom, to mnogi zaboravljaju", navela je Joksimovićeva.

Naravno da su sve evropske vlade zabrinute prevashodno za zdravlje svojih gradjana, kao i mi za naše i ne treba sada evropskom kontinentu međusobnih optužbi, već združenih snaga i kapaciteta, zaključila je ministar za evropske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: