Predsednik Vučić proglasio vanredno stanje VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2020.

19:46

Predsednik Vučić proglasio vanredno stanje VIDEO
Screenshot/Instagram/BuducnostSrbijeAV

"Srbija je danas u ratu protiv nevidljivog protivnika", kaže predsednik.

Kako predsednik navodi, moramo da uradimo sve što možemo da ljudima, pogotovu starima, pomognemo.

"Naši roditelji, naši stariji i su izgradili naša sela, naše puteve i pruge... Izgradili sve što imamo u našoj zemlji. I moramo da učinimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo", rekao je Vučić.

"Na osnovu Ustava Republike Srbije, a u skladu sa odredbama Ustava, člana 5. Ustava, obaveštavam da smo deoneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije. Odluku o vanarednom stanju nismo doneli lako, jer se ona donosi u izutetnim okolnostima."

To je naveo kao primarni razlog uvođenja vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije.

Odluka nije doneta lako, naveo je.

"Mi smo uradili mnogo stvari i želim posebno da se zahvalim lekarskom timu", navodi. “Mi ćemo morati da se borimo disciplinom i merama, ta disciplina znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama”, navodi predsednik i dodaje da je to najdisciplinovaniji deo našeg društva.

“Neće stradati naša deca, stradaće naši roditelji i zato ih molim da ne izlaze iz kuće.”

Predsednik je naveo da će biti organizovana i pomoć starijim licima.

"Niko se pre sa ovim nije suočio, dajte nam vremena da se organizujemo. Mnoge veće zemlje su poklekle, strašno su poklekle. Molim vas da ostanete u svojim domovima. Posebno u gradovima. Molim vas, jer vas volim i volimo. Vi ste meta ovog napada. Molim sve nas mlađe da ne idemo kod najstarijih i ne šaljemo decu da posećuju deke i bake, i pustimo deke i bake da budu sami mesec dana. Da budu sami, da prežive ovo. Ali to je jedini način da prežive", istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da će lokalne samouprave ograničiti rad restorana i kafana.

“Zatvara se život da bi sačuvali život”, navodi.

Predsednik Srbije je najavio da će od ponedeljka pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice a da će policija sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih.

"Policija će da sprovodi naredbu o izolaciji. Ko prekrši izolaciju, dobiće do tri godine zatvora", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je rekao da će pripadnici Vojske Srbije obezbeđivati bolnice i da u njih neće moći da ulazi "ko hoće".

Vučić je rekao da će, osim Kinezima, ostalim državljanima zemalja u kojima su žarišta virusa biti zabranjivan ulazak u Srbiju bez izolacije, čak i ako nemaju simptome virusa.

"Ovo radimo da bismo spasili i sačuvali zemlju", rekao je on.

Predsednik je naveo da trenutno imamo dve osobe na respiratorima.

"Ovo je teška borba za nas, ja sam rekao glavne mere, biće ih još", kaže.

"Srpskim državljanima nećemo zabraniti ulaz u zemlju, dok će drugima biti zabranjeno. Oni koji budu dolazili u zemlju moraće 14 dana u karantin, dok oni koji dolaze iz žarišta ostaju 28 dana".

Predsednik navodi da za kršenje ovih mera sledi zatvorska kazna od 3 godine.

"Mi nećemo pokazivati evropsku solidarnost, ali hoćemo srpsku solidarnost. Sačuvaćemo deo respiratora za ljude iz Republike Srpske", navodi.

"Predaja nikad nije bila opcija", naveo je na kraju obraćanja.

Kina jedina koja može da pomogne

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Kina jedina zemlja koja Srbiji može da pomogne tokom epidemije korona virusa i poručio da će "znati da zahvali" Evropskoj uniji, koja je donela odluku o ograničavanju izvoza medicinske opreme i materijala u zemlje van EU, prenosi Tanjug.

"Verujem u prijatelja i brata Si Đinpinga i kinesku pomoć. Jedina zemlja koja može da nam pomogne je Kina", poručio je Vučić na konferenciji za novinare, upitan odakle će Srbija, pored Kine, nabavljati medicinski materijal, nakon odluke EU. Vučić je naveo da bi zbog te odluke "iz kože iskočio" jer su je, kako kaže, doneli ljudi koji su Srbiji držali predavanja da ne treba da kupuje kinesku robu, da menja tenderske uslove kako bi zemlje iz EU dobijale poslove u našoj zemlji, kao i da cena ne bude osnovni uslov.

"Kada su im bile potrebne srpske pare, tad je bilo da menjamo tendere da bi evropske države dobijale poslove. Kad je muka i kad je teško, tad srpske pare ne pomažu", rekao je Vučić i istakao da Srbija nije tražila ništa za džabe.

"Hvala im mnogo, a verujte da ću znati da im 'zahvalim' na tome. Ovo što sam sada pred vama govorio su reči predsednika, pristojne i ljubazne", poručio je Vučić.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da je na "polucrno" avansno već plaćeno za nabavku novih respiratora ali nije želeo da kaže odakle, već je rekao da slobodno "mogu da ga streljaju kada se ovo završi", prenosi Beta.

On je naveo da je Srbija kupila pet miliona maski od Kine.

U toku sednica vlade

U Palati Srbija u toku je sednica vlade na kojoj će biti doneta uredba, kojom će vlada propisati konkretne mere koje će biti na snazi tokom vanrednog stanja.

Odluka objavljena u Službenom glasniku

Odluka o proglašenju vanrednog stanja koju su večeras doneli predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade objavljena je u 21.10 časova u Službenom glasniku Republike Srbije, čime je stupila na snagu., prenosi Tanjug.

Odluka o vanrednom stanju važi na teritoriji cele Republike Srbije. Odluku su potpisali predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Nakon ove odluke, Vlada Srbije propisaće mere u vanrednom stanju koje podrazumevaju odstupanja od ljudskih i manjinskih prava. Te mere mogu da traju najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima, kaže Ustav Srbije.
View this post on Instagram

"Srbija je danas u ratu protiv opasnog i opakog protivnika kog naša zemlja mora da pobedi! Borba koja je pred nama je borba za one koji su stvarali i gradili ovu zemlju. To je borba pre svega za naše roditelje, za naše starije, ali i za buduænost naše Srbije. Oni su izgradili naše gradove, sela, puteve i pruge. Napravili su sve što u našoj zemlji danas imamo. Danas su oni napadnuti pre svega i moramo uraditi sve da im pomognemo. Posle iskustva i svega što smo zajednièki prošli, na osnovu Ustava Republike Srbije, obaveštavamo vas da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije. Odluka stupa na snagu upravo u ovom trenutku. Ovo æe za nas biti najteža bitka." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vuèiæ obratio se naciji nakon sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti #COVID19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i spreèavanje moguæih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

KORONAVIRUS I VANREDNO STANJE: Informator

U Srbiji je od danas na snazi odluka o uvođenju vanrednog stanja.

Ovo su MERE KOJE MORATE POŠTOVATI tokom trajanja vanrednog stanja. I Grad Beograd doneo je set mera tokom trajanja vanrednog stanja.

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, osim u izuzetnim slučajevima. Pročitajte ko može da uđe u Srbiju.

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI KORONAVIRUSA?

Koji su simptomi infekcije koronavirusom i kako iz prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? NE IDITE SAMI KOD LEKARA!

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na KONTAKT-TELEFONE.

ŠTA AKO...

Ministarstvo zdravlja objavilo je i set saveta i preporuka za kućnu izolaciju za sve one koji su možda bili izloženi koronavirusu, kao i za članove njihovih porodica. Evo kako se treba ponašati u tim slučajevima.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pitate se kako da se zaštitite od infekcije koronavirusom? Bapski lekovi neće pomoći, ali osnovna higijena može da bude od velike koristi. Pročitajte šta još treba da radite i kako da se ponašate da smanjite rizik po sebe i druge.

BUDITE U TOKU!

I, naravno, za sve najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji i svetu - pratite B92.net. Konferencije o novim podacima o koronavirusu u Srbiji možete pratiti svaki dan na našem sajtu i TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: