"Generali u đubre"; "Vlast je ubica" VIDEO

Alžirska policija rasterala je skup protestnog pokreta Hirak i privela oko 20 demonstranata, javila je agencija Frans pres.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2020.

17:47

EPA-EFE/ MOHAMED MESSARA

Oko 200 osoba danas se okupilo u centru glavnog grada, iako se protesti protiv vlasti obično održavaju petkom. Juče je održan 56. protest protiv vlasti, a na tom skupu je bilo nekoliko hiljada ljudi koji su izašli na ulice uprkos pandemiji korona virusa.

Okupljeni su danas skandirali "Generali u đubre", "Alžir će dobiti nezavisnost" i "Vlast je ubica", ali je policija brzo intervenisala, rasterala skup i privela demonstrante. ;

Alžirske vlasti saopštile su u utorak da otkazuju sva sportska, kulturna i politička okupljanja kako bi se sprečilo širenje virusa.

Alžirci su 22. februara 2019. godine spontano izašli na ulice širom zemlje, nezadovoljni zbog najave tadašnjeg predsednika Abdelaziza Buteflike da se i peti put kandiduje na predsedničkim izborima.

Posle šest nedelja protestnog pokreta nazvanog Hirak, Generalštab alžirske vojske je zatražio ostavku predsednika, što je Buteflika učinio 2. aprila.

Međutim Hirak, koji zahteva promenu sistema, nije uspeo da spreči organizovanje predsedničkih izbora u decembru na kojima je pobedio Abdelmadžid Tebun, nekada blizak prethodnom predsedniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: