Pet novih slučajeva koronavirusa u Srbiji, troje već kod kuće

U Srbiji je registrovano pet novih slučajeva koronavirusa, rekao je ministar Zlatibor Lončar na konferenciji za medije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Sava Radovanović
Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Sava Radovanović

Tokom dana je testirano 12 osoba od kojih je pet pozitivno, rekao je Lončar. Trenutno je u Srbiji ukupno 46 osoba pozitivno na koronavirus.

U toku je konferencija na kojoj se sa novim podacima obraćaju ministar zdravlja Zlatibor Lončar kao i predstavnici zdravstvenih ustanova.

Novi podaci trebalo je da budu objavljeni u 18 časova, ali je termin pomeren na 20 časova, te je odložena i konferencija.

Četiri pacijenta i dalje se nalazi u KC Vojvodine.

Na konstataciju da neki trgovci koriste situaciju da bi ostvarili ličnu korist, povećavajući cene dezinfekcionih sredstava Lončar je poručio: "Građani ne zaslužuju da budu žrtve i da se njihova zabrinutost zloupotrtebljava."

"Takođe, apleujem da budemo solidarni i da znamo da i drugim ljudima to isto treba", dodao je Lončar obraćajući se onima koji kupuju sredstva i maske u većim količinama nego što je potrebno.

"Kineski državljan koji je zaražen je na infektivnog klinici i u stabilnom je stanju", rekao je Lončar.

Ministar je upitan o situaciji na Kosovu i Metohiji i nemogućnosti da se dostave lekovi zbog zatvorenih administativnih linija.

"Imaju sve potrebno, ali što bude neophodno, naći ćemo načina da im dostavimo. Žao mi je što je tako. Apsolutno i tamo pratimo situaciju kao i ovde", objansio je Lončar.

"Naš predsednik je u komunikaciji sa predsednikom Kine. Stručnjaci iz Kine će doći i preneti svoje iskustvo. Razmišljamo o više scenarija. Nisam siguran da mi možemo toliko brzo da izgradimo bolnice kao u Kini, ali imamo druga rešenja. Razmatramo da neke druge zgrade preuredimo", rekao je ministar.

On je govorio o sednici kriznog štaba odrđanoj ranije tokom dana. "Ova situacija mora da se prati iz sata u sat. Sve informacioje moraju da budu dostupne kriznom štabu da bismo mogli da reagujemo. Uređeno je maksimalno od mera koje su donete, ali tu ne može da se stane jer ovo neće stati. SKupili smo sve informacije za ono što se dešava u Srbiji, ali i informacije koje su nam dostupne o situaciji u regionu, Evropi i Americi. Pokušavamo da nađemo najbolja rešenja u iskustvu onih koji su ovo već prošli. Ovo je globalni problem", rekao je Lončar.

"Sve preporuke struke smo sproveli i tako ćemo i dalje raditi", odgovorio je Lončar na pitanje o eventualnom zatvaranju škola.

Direktorka instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević objasnila je kriterujume za testiranje na koronavirus.

"Prvi kriterijum je da je bio u nekoj od zemalja gde je prisutna transmisija, a drugi je da je bio u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđen koronavirus", rekla je Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug/ Tanja Drobnjak
Foto: Tanjug/ Tanja Drobnjak

"Ukupno 12 pacijenata je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, niko od njih nije na respiratoru. U Novom Sadu su četiri pacijenta, od njih je jedan u ozibljnom stanju. Jedan pacijent je u Pančevu i nije na respiratoru. Petoro je u Nišu i svi su u dobrom stanju. Jedna pacijent je u bolnici u Kragujevcu. Najviše zaraženih je iz Beograda", rekao je ministar Lončar.

Gradonačelnik Beograda objasnio je da se mere grada pretežno odnose na gradski prevoz.

"Tamo gde imamo potreškoća, rešavmao. Gradski saobraćaj je najveći izazov, ne samo za Beograd. Od gradskog sekretara smo od prvog dana tražili mere. U toku dana je prosečna popunjenost prevoza bila 70-80 posto. Nije cilj da neko prebrojava putnike, cilj je da kada je optimalan broj saobraćaj funkcioniše. Kada je veliki broj ljudi u pitanju preporuka je da se ne staje na stajalištu već da se pozove i da se poveća broj na toj liniji, " rekao je gradonačelnik Zoran Radojčić.

KORONAVIRUS INFORMATOR: Sve što treba znati

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI?

Koji su simptomi infekcije koronavirusom i kako iz prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? NE IDITE SAMI KOD LEKARA!

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na KONTAKT TELEFONE.

ŠTA AKO...

Ministarstvo zdravlja objavilo je i set saveta i preporuka za kućnu izolaciju za sve one koji su možda bili izloženi koronavirusu, kao i za članove njihovih porodica. Evo kako se treba ponašati u tim slučajevima.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pitate se kako da se zaštitite od infekcije koronavirusom? "Bapski lekovi" neće pomoći, ali osnovna higijena može da bude od velike koristi. Pročitajte šta još treba da radite i kako da se ponašate da smanjite rizik po sebe i druge.

I, naravno, za sve najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji i svetu - pratite B92.net. Konferencije o novim podacima o koronavirusu u Srbiji možete pratiti svaki dan na našem sajtu i TV B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu