Izlečen italijanski "nulti pacijent": Doktori objasnili kako

Italijanski doktori Frančesko Mojoli i Rafael Brunorade uspeli da izleče prvog zaraženog koronavirusom .

Izvor: "Večernje novosti"
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno/Ilustracija
Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno/Ilustracija

Njih dvojica su za italijanski list "Korijera dela sera" otkrili kako im je to pošlo za rukom, prenose "Večernje novosti"

Muškarac (38) je na odeljenje intenzivne nege u vrlo ozbiljnom stanju završio 20. februara, ali do 9. marta više nije trebalo da ima intubacijsku cev za disanje i oporavlja se.

"Virus korona može ozbiljno uticati i na najmlađe. Mladi imaju više oružja za borbu protiv virusa: tretman ‘oživljavanja’ koji uključuje šok-terapije koktelima antivirusnih lekova, antibioticima i, eksperimentalno, onima koje se koriste za lečenje HIV-a, lakše mogu podneti oni koji nisu već fizički oslabili", rekli su lekari.

"Da bi lečenje bilo uspešno, mora postojati kombinacija tri činioca: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, veštačko hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lekova i odsutnost naknadnih komplikacija", objasnili su.

"Značajan doprinos šansi za oporavak daje odsutnost drugih patologija, a to znači da, osim pluća, i drugi organi dobro rade. Kod mlađih ljudi lečenje je teže ako postoje i komplikacije u lečenju drugih organa, poput srca, jetre i bubrega", kazali su doktori.

"Kritično ali stabilno stanje dobar je znak. Muškarac je u bolnici već tri nedelje pa su lekari uspeli da shvate tok bolesti: stanje se brzo pogoršava, potom sledi duga faza stabilizacije i konačno sledi poboljšanje. On je sad u jedinici postintenzivne nege u San Mateu i nalazi se u fazi koju lekari nazivaju ‘odvikavanjem’, u kojoj se šok-terapije postupno obustavljaju. Sam diše i u polusvesti je", navode lekari.

"On je postao simbol činjenice da se koronavirus može lečiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju", zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu