Kongres ograničio Trampa

Kongres SAD usvojio je rezoluciju kojom ograničava sposobnost američkog predsednika Donalda Trampa da pokrene vojnu operaciju protiv Irana.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images/Alex Wong
Getty images/Alex Wong

Za rezoluciju, čiji je autor senator demokrata Tim Kejn, glasalo je 227 članova Predstavničkog doma Kongresa, a protiv 186.

Senat Kongresa SAD usvojio je tu rezoluciju 13. februara.

Tada se osam senatora iz Trampove Republikanske stranke, koja ima većinu u Senatu, pridružilo demokratama i podržalo rezoluciju.

Kejn i druge pristalice rezolucije naveli su da se ona ne tiče ni Trampa ni funkcije predsednika SAD, već da predstavlja važnu potvrdu ovlašćenja parlamenta da objavljuje rat.

Tramp je ranije najavio da će uložiti veto na tu rezoluciju koja predviđa da on mora da ima odobrenje Kongresa za bilo kakvu vojnu akciju protiv Irana.

Ako Tramp uloži veto, potrebno je da dve trećine članova i Predstavničkog doma i Senata podrži rezoluciju da bi stupila na snagu.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Eliot Engel rekao je danas da se rezolucijom "šalje jasna poruka da američki narod ne želi rat s Iranom i da Kongres nije odobrio rat s Iranom".

strana 1 od 523 idi na stranu