Moskva: Jedino Amerika poseduje hemijsko oružje

SAD su poslednja država na svetu koja poseduje hemijsko oružje. Moskva poziva Vašington da uništi svoj hemijski arsenal pre predviđenog roka.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 11.03.2020.

21:23

Moskva: Jedino Amerika poseduje hemijsko oružje
Ilustracija: Depositphotos/ Aquir014b

Ovaj poziv SAD je uputio stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Aleksandar Šuljgin, prenosi Sputnjik.

"Sve smo bliže realizaciji najvažnijeg zadatka Organizacije za zabranu hemijskog oružja, a to je potpuno uništavanje svih zaliha hemijskog oružja. Trenutno postoji samo jedna zemlja-učesnica koja poseduje tu vrstu oružja - Amerika. Želeli bismo da pozovemo naše američke partnere da odmere svoje mogućnosti u vezi sa eliminacijom hemijskog arsenala, a takođe i da to učine pre planiranog roka u strogom skladu sa odredbama Konvencije o hemijskom oružju“, rekao je Šuljgin govoreći na 93. sednici Izvršnog saveta organizacije u Hagu.

Kako podsećaju ruski mediji, SAD su u više navrata odlagale datum za uništenje svog hemijskog arsenala, iako su se prvenstveno obavezale da će to učiniti najkasnije do 2007. godine. Poslednji put su saopštile da će to učiniti do 2023. godine.

"Verujemo da je Amerika u stanju da obavi taj zadatak, jer ima sve potrebne finansijske, materijalne, ljudske i tehnološke resurse za to", rekao je Šuljgin.

Ruski mediji takođe navode i da, kada je reč o Rusiji, svo hemijsko oružje je uništeno još pre septembra 2017. godine, piše Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: