"Takse neće biti ukinute bez reciprociteta - Postoji tajni sporazum"

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je na vanrednoj sednici parlamenta više puta ponovio da takse na robu iz Srbije i BiH neće biti ukinute bez mera reciprociteta

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2020.

18:57

EPA-EFE/ Valdrin Xhemaj

Kurti je rekao da bi uklanjanje tarife od 100 odsto bez uvođenja mera reciprociteta bila "ekstremna pozicija" kao što bi ekstremna pozicija bila i zadržavanje tarifa bez reciprociteta, prenosi Kosovo onlajn.

On smatra da bi se tokom "gradualne" zamene stvorile mere poverenja za nastavak dijaloga.

Kurti je kritikovao i predstavnike političkih partija koje su u međuvremenu promenile svoje mišljenje o zameni takse za mere reciprociteta.

"Oni koji menjaju stav treba da traže referendum. Legitimno je da menjate stav, ali jedina mogućnost da se on promeni je referendum i da o tome tražimo mišljenje naroda", rekao je Kurti.

On kaže i da je ubeđen da postoji "tajni sporazum" i da sada samo treba Vlada da se "prelomi" kako bi sporazum koji je već spreman mogao da bude potpisan.

"Ubeđen sam da postoji sporazum i da postoji taj slon u sobi", rekao je Kurti tvrdeći da su tajni pregovori u toku i da, kako je rekao, traju neprekidno.

"Ja kao premijer sada imam više informacija o tome nego kada sam bio lider opozicije", rekao je on.

Aludirajući na ranije izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa Kurtijem u Briselu i sa Tačijem u Vašingtonu kosovski premijer je rekao da je sada na delu sistem eliminacije.

"Pritiskom na vlast ona bi se primorala da prihvati ono na šta je predsednik Kosova već pristao", tvrdi Kurti.

"Predsednik bi dobio sporazum, šampanjac se može otvoriti, a ja kažem - ne i nema skidanje tarife bez reciprociteta", rekao je Kurti.

On je ocenio da taksa od 100 odsto nikada nije bila prepreka dijalogu, jer njega odavno nema, ali da je sada napravljena situacija da ona to jeste.

Posetu Hašima Tačija Vašingtonu Kurti je nazvao debaklom i ocenio da Kosovu treba novi predsednik.

Ponovio je i da njegov stav nije usmeren protiv Amerike niti protiv EU već da se zalaže za transantlantski savez i članstvo Kosova u NATO-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: