Mišel Bašele osudila stanje u severnokorejskim zatvorima: Moguće da je reč o zločinima protiv čovečnosti

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele osudila je stanje u severnokorejskim zatvorima..

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.03.2020.

17:33

Mišel Bašele osudila stanje u severnokorejskim zatvorima: Moguće da je reč o zločinima protiv čovečnosti
Getty Images / Sean Gallup

Mišel Bašele je izjavila da bi "očigledno sistematska" kršenja ljudskih prava u pritvornim centrima u Severnoj Koreji, uključujući seksualno nasilje nad ženama i devojčicama, mogla da predstavljaju zločine protiv čovečnosti.

Ona je rekla da su se navodna kršenja izgleda dogodila pod "direktnom nadležnošću dva ministarstva" i verovatno uz umešanost "viših vlasti" u Severnoj Koreji, prenosi AP ističući da nije precizirala o kojim ministarstvima je reč.

"Moguće da je reč o zločinima protiv čovečnosti, koji bi mogli da uključuju pojedinačnu kriminalnu odgovornost zvaničnika Severne Koreje", rekla je Mišel Bašele obraćajući se pred Savetom za ljudska prava u Ženevi.

Ona je dodala da su optužbe zasnovane na, kako je navela, poboljšanom nadzoru Severne Koreje, koji je sprovela njena kancelarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: