"SAD ublažile stav, traže da ne aktiviramo S-400"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su SAD ublažile stav po pitanju mogućnosti prodaje američkih odbrambenih sistema "Patriot".

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2020.

14:02

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ali, kako je dodao, on kaže da su tražile od Ankare da garantuje da neće aktivirati ruske odbrambene sisteme S-400.

Turska je prošle godine kupila ruski sistem S-400, ali Vašington, NATO saveznik Ankare, smatra da ona ne može da ima i S-400 i Patriot.

Međutim, kako navodi Rojters, nakon eskalacije sukoba u sirijskom Idlibu ove godine, Ankara je tražila od Vašingtona da rasporedi sisteme Patriot na svojoj granici sa Sirijom radi zaštite.

SAD su saopštile da su spremne da obezbede municiju Turskoj za vojne operacije u Idlibu, kao i da procenjuju zahtev Turske za kupovinu sistema "Patriot", podseća Rojters.

"Ovu smo ponudu dali SAD za Patriot: ako ćete da nam date Patriot, onda to uradite. Možemo da kupimo Patriot i od vas", rekao je Erdogan novinarima na letu iz Brisela.

Erdogan je dodao da su SAD znatno ublažile stav po pitanju S-400 i da sada traže da Ankara obeća da neće učiniti operativnim taj sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: