Članice EU dogovorile mere borbe protiv širenja koronavirusa

Brisel -- Lideri zemalja EU tokom video konferencije dogovorili su se o koordinisanom pristupu u cilju limitiranja širenja koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Konferencija je biča posvećenoj evropskom odgovoru na epidemiju koronavirusa.

Koordinisan pristup odnosi se i na isporuku medicunske opreme i rešavanja socijalno- ekonomskih posledica epidemije.

Najavljene su svakodnevne konsultacije ministara zdravlja, odnosno untrašnjih poslova EU, kao i forimranje Korona investicionog fonda u visini od 25 milijadri evra.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je i pozvao na ovaj vanredni razgovor predsednika i premijera zemlja članica, kaže da su utvrđena četiri prioriteta rada kada je reč o odgovoru EU na epidemiju COVID-19.

”Na prvom mestu je limitiranje širenja virusa, preduzimanje proporcionalnih mera u skladu s naučnim i medicinskim činjenicama, koordinacija u isporuci medicinske opreme u cilju regularnog funkcionisanja unutrašnjeg tržišta kao i promocija istraživanja u oblasti izrade vakcine, dijagnostike i tretmana obolelih od COVID -19”, naveo je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je najvažnije u ovom trenutku zaustaviti brzo širenje virusa.

”Širenje virusa će nastaviti da se odvija. Najvažnjije je da se to koliko je moguće više uspori, jer ako ima previše zaraženih u kratkom vremenu, biće veliki pristiak na zdravstveni sistem”, rekla je Fon der Lajenova.

U EU dodaju da je već uloženo 120 miliona evra u oblast istraživanja
vakcine protiv korona virusa.

Kada su u pitanju socijalno-ekonomske posledice epidemije, iz Brisela poručuju da su spremni da iskoriste sve neophodne instrumente i fondove kako bi pomogli pogođenim preduzećima i radnicima i održli pozitivne ekonosmke parametre.

”Pored državne pomoći i sredstava iz Pakta za stabilnost i razvoj, EU će osnovati i Korona investicioni fond u obimu od 25 milijardi evra za podršku zdravstvenim sistemima, preduzećima, tržištu rada i ostalim osetljivim delovima ekonomije”, poručila je Ursula fon der Lajen.

Dodala je da će Evropska komisija svakodnevno koordinisati rad s ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova zemlja članica kako bi se znalo "ko, šta i kako radi i kako bi sve mere mogle da budu koordinisane, primerene i pravovremene”.

U EU navode da u ovom trenutku nema najava o zatvarnju unutrašnjih granica u cilju zaustavljanja širenja COVID-19, ali da će se dalje mere zajednički dogovarati na dnevnom nivou.

strana 1 od 15 idi na stranu