"Ne želim vojnike s rukama u džepovima na granici"

Savet za nacionalnu bezbednost (VNS) Hrvatske nije razmatrano slanje vojske na granicu, izjavio je danas predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2020.

12:52

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

On je kazao da nisu razmatrane ni zakonske izmene koje bi vojsci dale drugačija ovlašćenja od onih koja predviđa Ustav.

"Zna se koji su zadaci vojske, ona štiti celovitost, nezavisnost i suverenitet države. To su teške kategorije i migrantska kriza ih ne ugrožava", rekao je Milanović dan nakon sednice VNS-a na kojoj je razmatrana mogućnosti pružanja podrske HV policiji u slučaju nove migrantske krize.

U ovom trenutku vojska na granici nije aktuelna, a to se vidi i iz saopštenja izdatog nakon sastanka u kojem o tome nema ni reči, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu, gde je prisustvovao događaju "Zazvoni za ravnopravnost polova", povodom Međunarodnog dana žena.

Poručio je da se posmatra situacija uz nadu da neće doći do situacije u kojoj bi vojska trebalo da pomaže policiji, kao što je to učinila 2015., iako to možda nije bilo vidljivo.

"Hrvatska vojska je 2015. bez ikakvog zakonskog okvira praktično radila ogroman posao", kazao je Milanović, prenela je Hina.

Na pozive Hrvatskih suverenista da se promeni zakon i u slučaju krize dopuste vojsci drugačija ovlašćenja po uzoru na Sloveniju, Milanović kaže da je slovenačka taktika odvraćanja "opereta".

"U Sloveniji je to napravljeno tako da se vojnici granicom šetaju zajedno s policajcima, policajci su naoružani, a vojnici nisu. Ne želim hrvatske vojnike s rukama u džepovima na granici. Ne želimo ih ni s oružjem, za sada za to ne vidimo potrebe", poručio je. Hrvatski posao u Avganistanu je gotov i danas tamo odlazi verovatni poslednji kontigent Hrvatske vojske, izjavio je predsednik Zoran Milanović i poručio da odluku o tome mora doneti hrvatska politika.

Poručio je da je hrvatska vojska potrebna Hrvatskoj. Hrvatska vojska u mirovnim misijama u Avganistanu učestvuje od 2003. godine.

Danas se iz kasarne na Plesu ispraća 12. hrvatski kontingent (HRVCON) u misiju podrške miru Resolute Support.

Odluku o tome potpisao je novi hrvatski predsednik. "Nisam hteo da rušim sistem koji se gradio 16 godina i samo dve sedmice nakon stupanja na dužnost nepotpisati odluku o slanju još jednog kontigenta u Avganistan", rekao je Mianović novinarima, prenela je Hina.

Dodao da je da nakon toga, naročito u svetlu ugovora SAD i talibana, posao hrvatskih snaga je tamo gotov.

"Zbog toga jer je SAD te ugovore potpisao u svoje ime, avganistanska vlada u tome nije učestvovala, a mi još manje", kazao je Milanović i dodao da će hrvatski pripadnici biti tamo narednih pola godine i dodao da mislm da je to vrlo korektno.

Odluku o tome da HV napusti Avganistan mora doneti hrvatska politika, rekao je.

"Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo znali ni da se odvijaju", kazao je Milanović. Ukazao je da je to pravo SAD, a da je Hrvatska imala 16 godina da da svoj doprinos toj misiji.

"Naša vojska je potrebna ovde", zaključio je Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: