"Ima indicija da će doći do prolivanja krvi, samo je jedno rešenje" VIDEO

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da je ponašanje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi "van svake pameti".

Izvor: B92

Petak, 06.03.2020.

17:01

Foto: Depositphotos/Ale_Mi

On je dodao da su velikim delom "neke sile podgrevale takvo stanje u Crnoj Gori", ali nije hteo da imenuje te sile.

"Oni su se usudili da atakuju na nešto što je blisko narodu, koji je možda izgledao kao da je daleko od tih svetinja svojih. Mnogi su bili daleko od vere svoje. Stanje u Crnoj Gori je bilo jako teško, posle rata su crkve tamo pretvorene u štale", pojasnio je patrijarh u intervjuu za Sabornik.

Kazao je da je imao priliku da živi dve godine u Crnoj Gori i uveri se da je stanje u toj državi, kako je rekao, katastrofalno.

"Međutim, dolaskom Amfilohija na mesto mitropolita, a verovatno malo i uticaj vremena, učinio je da je Crna Gora dosta oživela. Narod se počeo vraćati crkvi, danas je to živa crkva i narod u verskom pogledu. Verovatno je to nekome smetalo", kazao je Irinej.

On je kritikovao potez predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da donese Zakon o slobodi veroispovesti.

"Ovo što je Đukanović učinio, to je ne samo nezakonito, nego je to protiv svake pameti. On atakuje na najveće svetinje srpske i crnogorske. Na manastir Ostrog, Cetinjski manastir, Moraču i druge tvrdeći da je to bila imovina država do 1918. godine, što nije istina", kazao je on.

Irinej je dodao da je "Srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru".

"Bez Srpske crkve Crna Gora dana ne bi ni postojala, i to je činjenica", zaključio je on i dodao da su "mitropoliti bili gospodari Crne Gore".

Prema njegovim rečima, Sprsku pravoslavnu crkvu raduje to što su "svi ustali protiv tog zakona".

"Čak je i papa rimski ustao i rekao svoje mišljenje, da je to nešto nenormalno i prtivzakonito i svi patrijasri su dali svoju podršku srpskoj crkvi u Crnoj Gori, ali oni to ne uvažavaju. To nije dobro, jer je velika šteta za sam narod. Naša država i crkva nema ništa protv što se opet uspostavila država Crna Gora, ali nemaju pravo da budu neprijatelji srpskoj crkvi i državi", rekao je Irinej.

On je kazao da nijedan Srbin nije u vladi Crne Gore, a da je osam ministara muslimanske veroispovesti.

"Neka želja postoji da se Crna Gora oslobodi Srba, da se oslobodi same sebe", ocenio je patrijarh Irinej.

O predstojećim pregovorima crnogorske vlasti i Mitropolije crnogorsko-primorske, pratrijarh Irinej je kazao da ne vidi o čemu bi bili ti pregovori.

"Jedino je rešenje da se povuče taj zakon, o takozvanoj verskoj slobodi. Nema tu slobode, nego jedne želje da se dođe do svetinja i do imanja. Da se to poveri sadašnjem nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću", kazao je on.

Kao svoj veliki strah od dešavanja u Crnoj Gori, patrijarh je istakao da se plaši da ne dođe do fizičkih obračuna pa "čak i prolivanja krvi".

"Postoje indicije da bi se tako nešto mogo desiti. Crnogorci kažu - branićemo našim životima svetinje", rekao je on. Patrijarh Irinej, koji je nedavno boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, negirao je da na tom kontinentu postoje problemi u radu Srpske pravoslavne crkve.

"Vidim da su mnoge stvari naduvane odavde, što me mnogo obradovalo. Susret sa episkopima i narodom bio je onakav kakav sam želeo da bude", rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, prijatno je iznenađen da je veliki broj ljudi došao da ga dočeka.

"Iako naš narod živi daleko od otadžbine, ipak živi duhom prošlosti", kazao je on i dodao da Srbi u dijaspori žive "u pravoslavnom duhu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: