Amfilohije rekao "da", situacija se sada menja

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Crne Gore Duška Markovića da u sredu 11. marta počnu razgovori o spornom zakonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2020.

15:41

Amfilohije rekao
Foto: EPA-EFE Boris Pejoviæ

Razgovori o Zakonu o slobodi veroispovesti biće vođeni na ekspertskom nivou .

 

 

Amfilohije je u pismu crnogorskom premijeru izrazio zabrinutost zbog činjenice da je "diskriminatorni" Zakon o slobodi veroispovesti već počeo da se sprovodi kao i da se sprovode "represivne mere prema sveštenstvu i monaštvu".

"Ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu delatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine. To nije dobra atmosfera za razgovor", ocenio je Amfilohije, a prenela Mitropolija crnogorsko-primorska.

Navodeći da crkva ne želi "niti podstiče" bilo kakvu radikalizaciju, mitropolit je izrazio nadu da će Vlada Crne Gore učiniti "sve što je potrebno" da se spreči nastavak zaoštravanja situacije od države.

Odlukom Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, članovi ekspertskog tima za stručne pregovore u ime Crkve su protojerej-stavrofor Velibor Džomić kao koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske i advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Damjan Ćulafić i Vladimir Leposavić.

Kako je navedeno iz Mitropolije, oni imaju nadležnost da sa timom Vlade Crne Gore vode stručne pregovore o predmetnom zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savet.

Sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske biće održan u sredu 11. marta u 10 časova u Podgorici.

Vladu će na tom sastanku predstavljati potpredsednik Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef kabineta predsednika Vlade Crne Gore Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

Prvi sastanak predstavnika Vlade Crne Gore i SPC u Crnoj Gori, održan 14. februara, okončan je bez dogovora.

U međuvremenu su litije koje organizuje SPC nastavljene i njima svakog četvrtka i nedelje prisustvuje na desetine hiljada vernika i građana Crne Gore.

 

 

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: