Stigao u SAD - "Virus Putin se nekontrolisano širi"

Groznica sveopšteg nepoverenja, koje vlada u američkoj politici, je glavni simptom moćnog virusa "Putin", tvrdi kolumnista Vašington posta Dejvid fon Drele.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 03.03.2020.

23:35

Stigao u SAD -
Ilustracija: Getty images/ Harry Engels / Stringer

Ovim virusom je, kako piše, Rusija zarazila aktuelni sistem amerčike demokratije,

Kako navodi, "taj virus" se nekontrolisano širi i unosi razdor između vodećih američkih stranaka uprkos činjenici da je do narednih predsedničkih izbora ostalo svega osam meseci.

Sa jedne strane, demokrate vide Putinovu "ruku" skoro svuda, dok republikanci, sa druge, "virus" sve češće nazivaju lovom na veštice.

Autor tvrdi i da je ruski predsednik Vladimir Putin, pošto nije mogao otvoreno da se suoči sa Zapadom, bojno polje prebacio u sajber prostranstvo, gde je postigao značajan uspeh.

Takođe navodi i da Putin sa iznenađujućom lakoćom koristi te političke podele, i uz pomoć društvenih mreža nastoji da realizuje dugororočni cilj Rusije – da oslabi Zapad.

"Milioni ljudi više nije sigurno da li će izbori uopšte biti slobodni i pravedni, da li su vesti koje se objavljuju istinite ili lažne, kao i da li spoljna politika SAD služi nacionalnim ili ličnim interesima pojedinaca. Za neprijatelje Amerike to je velika pobeda", ocenjuje je Fon Drele.

Autor je ubeđen i da je Putin verovatno dao "zeleno svetlo" hakerima da aktivno podrže američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog suparnika Bernija Sandersa kako bi povećali popularnost "autsajderskim kandidatima", prenosi Sputnjik.

Fon Drele isto tako ocenjuje i da Putin nije samoinicijativno sve ovo pokrenuo, već da je na to bio primoran od strane Zapada, pre svega zbog politike koja je sprovođena u državama gde Rusija ima svoj interes.

Međutim, to je sve rezultiralo time da se poverenje u američke vrednosti poljuljalo, te da je Rusija, u tom svetlu, odnela veliku pobedu bez prevelikog truda, zaključuje autor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: