Stigao u SAD - "Virus Putin se nekontrolisano širi"

Groznica sveopšteg nepoverenja, koje vlada u američkoj politici, je glavni simptom moćnog virusa "Putin", tvrdi kolumnista Vašington posta Dejvid fon Drele.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Harry Engels / Stringer
Ilustracija: Getty images/ Harry Engels / Stringer

Ovim virusom je, kako piše, Rusija zarazila aktuelni sistem amerčike demokratije,

Kako navodi, "taj virus" se nekontrolisano širi i unosi razdor između vodećih američkih stranaka uprkos činjenici da je do narednih predsedničkih izbora ostalo svega osam meseci.

Sa jedne strane, demokrate vide Putinovu "ruku" skoro svuda, dok republikanci, sa druge, "virus" sve češće nazivaju lovom na veštice.

Autor tvrdi i da je ruski predsednik Vladimir Putin, pošto nije mogao otvoreno da se suoči sa Zapadom, bojno polje prebacio u sajber prostranstvo, gde je postigao značajan uspeh.

Takođe navodi i da Putin sa iznenađujućom lakoćom koristi te političke podele, i uz pomoć društvenih mreža nastoji da realizuje dugororočni cilj Rusije – da oslabi Zapad.

"Milioni ljudi više nije sigurno da li će izbori uopšte biti slobodni i pravedni, da li su vesti koje se objavljuju istinite ili lažne, kao i da li spoljna politika SAD služi nacionalnim ili ličnim interesima pojedinaca. Za neprijatelje Amerike to je velika pobeda", ocenjuje je Fon Drele.

Autor je ubeđen i da je Putin verovatno dao "zeleno svetlo" hakerima da aktivno podrže američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog suparnika Bernija Sandersa kako bi povećali popularnost "autsajderskim kandidatima", prenosi Sputnjik.

Fon Drele isto tako ocenjuje i da Putin nije samoinicijativno sve ovo pokrenuo, već da je na to bio primoran od strane Zapada, pre svega zbog politike koja je sprovođena u državama gde Rusija ima svoj interes.

Međutim, to je sve rezultiralo time da se poverenje u američke vrednosti poljuljalo, te da je Rusija, u tom svetlu, odnela veliku pobedu bez prevelikog truda, zaključuje autor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu