NS: Blokirani serveri javnih službi, hakeri traže bitkoine

Serveri gradskih uprava Novog Sada ali i nekolicine drugih javnih službi hakovani su tokom vikenda i hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme, saznaje 021

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2020.

14:36

NS: Blokirani serveri javnih službi, hakeri traže bitkoine
Ilustracija: Depositphotos/ ooGleb

Hakovani su i serveri nekolicine drugih javnih službi koji su u JKP "Informatika", dodaje portal.

Kako javlja 021.rs, reč je o napadu hakera, najverovatnije iz inostranstva. Gradske kamere u Novom Sadu trenutno ne funkcionišu, a zaposlenima u gradskim službama rečeno je da ne mogu da pristupe svojim mejlovima.

Kako nezvanično saznajemo, hakerski napad prijavljen je danas policiji i odeljenju za visokotehnološki kriminal, a hakeri traže velike sume u virtuelnoj valuti kako bi otključali sada već kriptovane i zaključane servere. Na njima se, inače, nalaze i vredne baze podataka.

Ovu informaciju građani su mogli da saznaju ako su, recimo, danas pokušali da plate račun na šalterima "Informatike", dodaje 021.rs.

U "Informatici" poručuju da ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana zbog hakerskog napada, zato što se baza podataka čuva na drugoj platformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: