Fronteks rasporedio pojačanje na granici Grčke i Turske, podignut stepen upozorenja

Fronteks je saopštio da je rasporedio pojačanje i podigao stepen upozorenja na grčko-turskoj granici, dok se hiljade migranata okupljaju na granici s Grčkom.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.03.2020.

14:17

Fronteks rasporedio pojačanje na granici Grčke i Turske, podignut stepen upozorenja
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

"Primili smo zahtev za dodatnu pomoć od Grčke. Preduzeli smo korake za rasporedjivanje dodatne tehničke opreme i agenata u Grčkoj", navodi se u saopštenju portparola Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) u Briselu.

Kako se navodi, Fronteks je podigao stepen upozorenja za sve granice prema Turskoj. Suočen sa dolaskom hiljada migranata do granica Grčke, premijer Kirijakos Micotakis sazvao je za danas u 18.00 sastanak Saveta grčke vlade za spoljne poslove i odbranu.

Na severoistoku Grčke, oko 13.000 migranata došlo je do grčko-turske kopnene granici nadajući se prelasku iz Turske u Grčku, podaci su UN. Priliv migranata usledio je najavi turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će otvoriti granicu i pustiti migrante da udju u Evropu.

Erdogan je granice ka Evropi otvorio za migrante posle sirijskog napada u Idlibu u četvrtak, u kojem su ubijena 33 turska vojnika.

I na grčka ostrva u Egejskom moru nedaleko od turske obale migranti su u nedelju stigli mnogobrojniji nego inače zahvaljujući lepom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: