Odmazda Turske za 33 vojnika: Pokrenut "Prolećni štit"

Turska je pokrenula ofanzivu protiv režima snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada u severozapadnoj provinciji Idlib u Siriji.

Izvor: Beta/AFP, Sputnjik

Nedelja, 01.03.2020.

13:42

Odmazda Turske za 33 vojnika: Pokrenut
EPA/STR

Akcija je pokrenuta kao odgovor na smrtonosni napad tih snaga na turske vojnike pre tri dana.

"Operacija 'Prolećni štit', započeta nakon užasnog napada 27. februara u Idlibu, uspešno se sprovodi", rekao je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

"Uspešno se nastavlja operacija 'Prolećni štit“' koja je bila započeta 27. februara kao odgovor na napad na turske vojnike. Do danas je uništen jedan dron i osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, tri sistema PVO i ubijeno 2212 vojnika režima (predsednika Sirije Bašara Asada)“, prenosi NTV reči ministra, navodi Sputnjik.

Akar je naglasio da cilj operacije „nije sukob sa Rusijom“.

"Naš zadatak je da sprečimo zločine koje vrši režim Asada, eliminišemo radikalne elemenate i sprečimo (talas) migracije", naglasio je ministar.

U provinciji Idlib u četvrtak su poginula 33 turska vojnika u napadima pripisanim snagama Bašara el Asada.

Akar je dodao i da Ankara "nema nameru" da udje u sukob s Moskvom, koja podržava sirijski režim.

Još jedno u nizu zaoštravanje situacije oko sirijske provincije Idlib desilo se u četvrtak kada je sirijska avijacija napala turski konvoj, prenosi Sputnjik. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

Nešto ranije, u turskim medijima se pojavila informacija da je oboren sirijski avion u Idlibu, dok sirijski javljaju da je u pitanju turski dron. Zatvoren je vazdušni prostor iznad ove provincije.

Oborena dva aviona

Turske snage oborile su dva sirijska borbena aviona iznad provincije Idlib na severozapadu Sirije, a njihovi piloti su uspeli da se bezbedno katapultiraju, javila je danas zvanična sirijska agencija SANA.

Incident se desio u vreme jačanja tenzija i sukoba u Idlibu izmedju Turske i sirijskih snaga, javio je Rojters.

Turska je izgubila 55 vojnika u provinciji Idlib tokom februara. Sirijska vojska proglasila je nešto ranije danas vazdušni prostor iznad severozapadnog dela Sirije zatvorenim za avione i dronove, upozorivši da će oboriti svaku letelicu koja prekrši zabranu letenja, javili su danas državni mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: