Protest za nezavisnost Katalonije na jugu Francuske

Karles Pućdemon pozvao je danas okupljene na mitingu u Perpinjanu, na jugu Francuske, da treba nastaviti borbu za nezavisnost Katalonije.

Izvor: Beta/AFP
Podeli

"Treba da se pripremimo za konačnu borbu, prevaziđemo greške, sumnje i slabosti", rekao je bivši separatistički lider španske pokrajine Katalonije u Perpinjanju koji mnogi separatisti smatraju "Severnom Katalonijom".

Oko 100.000 ljudi okupilo se u tom francuskom gradu, prema navodima tamošnje policije, dok organizatori navode broj od 150.000 okupljenih.

Pućdemon, kojeg sada štiti poslanički imunitet Evropskog parlamenta, prvi put se nalazi nadomak Španije, koja je protiv njega izdala nalog za hapšenje.

Bivši lider Katalonije nije smeo pre poslaničkog imuniteta da se kreće po Francuskoj koja usko sarađuje sa španskom policijom.

Pućdemona su primile i lokalne vlasti što je izazvalo nezadovoljstvo bivšeg francuskog premijera Manuela Valsa, poreklom iz Katalonije. Vals je rekao da "lokalne vlasti velikom pompom dočekuju političkog zvaničnika koji je pobegao iz Španije gde je pokrenut sudski postupak protiv njega".

"Taj separatista (Pućdemon) nema ništa progresivno u sebi jer tvrdi da dolazi u 'Severnu Kataloniju' a ne u Francusku", ocenio je Vals i dodao da je to nepoštovanje susedne zemlje.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Tadašnja španska centralna vlada je, reagujući na taj događaj, suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

U međuvremenu su iz Španije u Belgiju pobegli Pućdemon i još nekoliko separatističkih zvaničnika.

strana 1 od 553 idi na stranu