"Srbija nikada nije bila više u RS, ni RS u Srbiji"

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da "Srbija nikada nije bila više u Republici Srpskoj i Republika Srpska u Srbiji".

Izvor: Tanjug

Subota, 29.02.2020.

11:46

Printskrin/ Tv O2

Vulin, koji je svečanosti prisustvovao u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, "istakao je da Republika Srpska nije nastala zato što je to odlučio neki savet ambasadora ni zato što je to bila volja političara, ni zato što su velike svetske sile htele jednim sporazumom da prekinu rat".

"Republika Srpska je nastala kao potreba srpskog naroda da se jednom i zauvek institucionalno zaštiti na prostorima na kojima živi, od jasenovačkog genocida i njegovog ponavljanja. Republika Srpska je nastala iz dubokog uverenja srpskog naroda da tamo gde nema svog sudiju ni policajca ni svog poslanika ni predsednika vlade, da tamo gde nema ni onog ko će da ga krsti ni onog ko će da ga leči, za njega nema ni pravde ni budućnosti ni istine ni napretka", rekao je Vulin.

On je dodao da "Srbija brine kada se kaže da će Dejtonski sporazum biti zamenjen odlukom ili voljom neke sile ili političara, brine, jer nikome kao Srbiji i srpskom narodu nije stalo do mira".

Vulin je istakao i da srpski narod "ima svako pravo da se sakupi i sabere u svojoj prestonici, oko svoje Srbije i predsednika kojem veruje".

"Samo sabrani oko svoje Srbije i svog Beograda kad donosimo jedinstvene odluke možemo biti sigurni da ćemo trajati i da ćemo se izboriti za tako malo koliko tražimo - da govorimo svojim jezikom, pišemo svojim pismom, sami biramo kako nam se zove crkva, da sami određujemo gde živimo i kako živimo, nikada ne ugrožavajući druge", rekao je ministar.

Dodao da predsednik Vučić "nikada ne povuče ni jedan potez da ne pomisli na svoju Republiku Srpsku i na Srbe gde god da žive ujedinjeni i okupljeni.

Naglasio je da narod koji je "pretekao jasenovačke kame i mrkonjićke jame nema pravo na neslogu i nema pravo da ne misli kao jedan kada je u pitanju njegov opstanak", kao i da "nikada više u mučnoj tišini Srbija neće okrenuti glavu ni od jednog Srbina bez obzira gde živi".

"Treba nam mir i ne grešim kada kažem da je Aleksandar Vučić jedini nezavisni politički lider na Balkanu koji beskrajno i bespoštedno traži mir. Otima se, bori se za njega često i na sopstvenu štetu. I ne grešim kada kažem da je srpski narod narod koji više od svakog drugog naroda traži mir, razumevanje, poštovanje, ali neću pogrešiti ni kada kažem da Republika Srbija nikada neće odćutati nijednu uvredu Republici Srpskoj", rekao je Vulin.

"Ako hoćete uspešnu Bosnu i Hercegovinu, onda mora biti uspešne Republike Srpske. Ako hoćete mirnu Bosnu i Hercegovinu, onda mora biti mirne Republike Srpske. Ako hoćete poštovanu Bosnu i Hercegovinu onda morate poštovati i Republiku Srpsku", zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: