"EU nikad nije brže reagovala"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nikada EU nije tako brzo reagovala kao što je to učinila povodom najave Prištine o delimičnom ukidanju taksi.

Izvor: Tanjug
Podeli
 FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Kako je rekao, takse su imale za cilj da dodatno slome Srbiju i unize rezultat ekonomskog rasta, u čemu, kako je konstatovao, nisu uspeli.

Vučić je, u dnevniku RTS-a, upitan zašto je EU pohvalila najavu Kurtija, dok SAD to ne prihvataju, rekao je da EU u Aljbinu Kurtiju vidi svog velikog saveznika.

"Oni koji su podržavali njegov izbor, koji su, ne bih rekao bili blagonakloni uvođenju taksi, ali nisu želeli ništa da učine protiv njih, mislili su da mogu dodatno da slome Srbiju I unize rezultate u ekonomskom rastu. I pored taksi je Srbija bila, ne samo na Zapadnom Balkanu, već u Jugoistočnoj Evropi zemlja sa najvećom stopom rasta uz Mađarsku. Nisu uspeli”, poručio je on.

Kaže da je EU požurila sa svojom izjavom, i dodao da su se izjasnili pre nas.

"Kod nas su svi ćutali jer nismo hteli da reagujemo dok dobro ne proučimo. EU je izašla pre nas. Nikada nisu bili tako brzi. Očigledno je bilo dogovarano u Prištini, preko posrednika, kakva reakcija treba da bude", naglasio je on. Kazao je da ne želi bilo koga uvredi, bilo čiji trud, ako postoji, da nipodoštava, ali mora da pruzna da ne razume reakciju.

"Uveli su takse koje traju već 15 meseci. To nisu takse, već prekid trgovine sa centralnom Srbijom. Očekujete sada da posle 15 meseci kažemo “vi ste heroji, svaka čast”. Najpre ćemo da vidimo šta ste nam uradili. Uništili ste nam poziciju na tržištu, napravili štetu u visini od 500 miliona evra“, istakao je on.

Vučić je rekao i da je imao pozive iz više evropskih zemalja koji su mu savetovali na lep način da to prihvati I kaže da se radi o koraku napred.

Rekao sam da ne možemo da prihvatamo, da ne razumemo mnoge stvari, ali da najgluplji nismo”, preneo je on.

U vezi disonatnih tonovima između Prištine i SAD oko Kurtijevog uslovljene najave ukidanja taksi, Vučić je skrenuo pažnju je da kada se pogleda albanska scena da LDK u potpunosti sluša šta Amerikanci kažu, Hašim Tači uvek igra igru, pa takoci kaže da podržava Amerikance, ali onda na terenu kaže Kadriju Veseljiju da kaže da je protiv ukidanja taksi.

Kada je reč o Aljbinu Kurtiju on on je rekao da pojedine evropske zemlje pokušavaju da imaju najveći uticaj na Kurtija.

"Ima tu različitih stvari. Njegova supruga je Norvežanka. Pri čemu mislim da nije uvek od apsolutnog uticaja, ali imaju svoju politiku", dodao je on.

strana 1 od 122 idi na stranu