Vučić: Raspisaću izbore 4. marta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas raspisivanje izbora 4. marta.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.02.2020.

08:31

Vučić: Raspisaću izbore 4. marta
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Vučić je najavio da će se u Vašingtonu, gde će učestvovati na Američko-jevrejskom komitetu za javne poslove koji će okupiti oko 18.000 najviđenijih učesnika, medju njima i dve trećine članova američkog kongresa, imati i brojne bilateralne susrete i mimo skupa na kojem će govoriti.

Najvažnija tema, kako je rekao, biće Kosovo.

"Videću se sa svima, posebno onima koji odlučuju o nama u SAD. Imaću I posebne bilateralne susrete, to je sasvim izvesno. U ponedeljak se sastajem sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom, zatim sa a savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O'Brajanom, kao I sa američkim izaslanikom Metjuom Palmerom, Grenelom,i austrijskim kancelar Sebastijanom Kurcom... ", rekao je Vučić za RTS.

Najavio je I da će ići u Pentagon.

Vučić je, u dnevniku RTS-a, kazao da je pozvan od strane Američko-jevrejskog komiteta za upravne poslove (AIPAC), da predstavlja Srbiju.

„To nisam dobio zato što se zovem ili previzavm nekako. To sam dobio jer smo usvojili važne deklaracije o antisemitizmu I hlokaustu. Mnogo toga smo napravili. Poziv je rezultat svega onoga što smo uradili I poziv je velika čast za nas”, rekao je on.

Vučić je ukazao da su mnogi poznati kongresmeni, koji su albanski lobisti, uložili veliki trud I napore da na skupu učestvuje I Hašim Tači, a to što nisu uspeli pokazuje kolika je čast poziv za učešće za našu zemlju.

On je najavio da će parlamentarne izbore raspisati 4. marta, po povratku iz Vašingtona.

“Duga će biti kampanja, više od 50 dana. Svi imaju vremena da se spreme. Kada su duge kampanje, potrebno je ne juriti, jer ne možete da dostignete vrhunac kampanje, ako ne napravite najbolju taktiku, ali svi će imati dovoljno vremena da predstave svoje programe”, rekao je Vučić na RTS.

Vučić je istakao da se nada da će lista koju će sam voditi ostvariti dobar rezultat.

"Pozivam ljude na jedinstvo, na zajedničku borbu za dalji napredak Srbije i očuvanje mira. Da na sve izazove sa kojima se suočavammo, odgovorimo jedinstveno”, rekao je Vučić.
View this post on Instagram

"U Vašingtonu æu da predstavljam Srbiju, to je rezultat promena i svega što smo uradili. To je velika èast za nas. Važnost tog skupa za našu zemlju je u tome što æe tamo biti svi važni ljudi i sa gotovo svima njima æu se videti. Oèekuju me važni susreti sa ljudima iz amerièke administracije, Pompeom, O'Brajanom, Grenelom. Glavna tema æe biti Kosovo, kao i pozicija Srbije u regionu. Od mene æe èuti drugaèije stvari o svim važnim temama. Srbija je i pored taksi imala najveæi ekonomski rast. Takse traju gotovo 15 meseci, to je prekid trgovine sa centralnom Srbijom i to je uništilo poziciju Srbije na tržištu. Tražimo da Srbi u Crnoj Gori imaju ista prava koja su zagarantovana i drugima, to su osnovna demokratska naèela. Podrška našem narodu u Crnoj Gori je potpuno normalna. Pozivam ljude na jedinstvo, da saèuvamo mir i stabilnost i da se izborimo sa svim poteškoæama od korona virusa do situacije u regionu." - Predsednik Vuèiæ bio je gost Jutarnjeg dnevnika na televiziji RTS|1.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Tražimo ista prava

Ne tražimo 'Veliku Srbiju', već jedino tražimo da Srbi imaju prava koja su zagarantovana svim drugim građanima, koji pripadaju nekim drugim nacijama u odnosu na relativno većinsku u Crnoj Gori, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić

“Tražimo da Srbi imaju prava kakva imaju Albanci u Severnoj Makedoniji i ništa više od toga. To su demokratska načela, u skladu sa demokrastkim uzusima i najvišim svetskim standardima. A, to što ćete nekoga da uvredite, da istaknete etiketu… Vi to radite, mi nećemo”, istakao je Vučić na RTS.

On je time odbacio optužbe crnogorskog predsednika Mila Djukanovića, koji je u inetrvjuu Rojtersu rekao da su “aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora takođe meta”.

“To je, naravno neistinito. I znam da i on zna da je to neistinito”, naglasio je predsednik Srbije. Kako je primetio, ako je tako lakše, i ako neko misli da će rečnikom 90-ih i 2000-ih da pridobije međunarodnu javnost, ne mora mnogo da se trudi, jer će Amerikanci uvek ići protiv SPC, zato što misle da Ruska pravoslavna crkva ima značajan uticaj na SPC i uvek će naći razlog da podrže sve koji su protiv srpske crkve. Evropljani će, ističe, uvek da se prave nevešti i tražiće uvek što manje priče o etnitetu, srpskom naordu.

“Jedino na šta nemaju odgovor, to je moje pitanje za sve njih, pa i za Đukanovića. I moj odgovor - ne tražimo nikakvu 'Veliku Srbiju', jedino što tražimo je da Srbi imaju prava zagaranotvana svim drugim građanima koji pripadaju nekim drugim nacijama u odnosu na reklativno vehinski i ništa više od toga”, nagalsio je Vučić. Podrška srpskom narodu u Crnnoj Gori je potpuno normalna, dodao je predsednik Republike.

“Ako pogledate njihove vesti, kad se skupi njih 10-15, to je strašna podrška obespravljenom crnogorskom narodu u Srbiji. Zamislite to. A procentualno ih je oko 40 puta manje nego Srba u Crnoj Gori”, primetio je Vučić. Istakao je, pak, da ni to nije važno, jer će Srbija učiniti sve što je potrebno da se osećaju kao građani ove zemlje, te da on sam ne želi da prihvati da se vodi bilo kakva kampanja protiv njih…

“Ali, nekima je to uvek jedina politika, da uvek za sve optuže Srbiju, ali neće to biti glavna tema u Vašingtonu, već Kosovo”, dodao je Vučić. On je napomenuo da tokom posete Vašingtonu neće biti ni lakih razgovora u poziciji Srbije u odnosu prema BiH. Na pitanje šta očekuje da će čuti u SAD po pitanju BiH, Vučić je rekao da očekuje da će čuti da je Milorad Dodik kriv za sve i da je RS teg oko vrata svima.

“Od mene će čuti drugačije stvari, da je RS ustavna kategorija BIH, da je stvorena Dejtonskim sporazumom i da je to bio 'sine qva non' za uspostavljanje mira u BiH”, rekao je Vučić. Sagovornicima će, kaže, preneti i da je suviše pristrasno kada se optužuje samo jednu stanu, dok istovremeno ne žele da analiziraju šta je neko stavio u svoje dugotočnr planove i programe,i prave se da to ne vide i ne čuju, zarad sopstvenih kratkoročnih ciljeva. “Postaviću i pitanje šta je Srbija uradila pogrešno da bude svaki put meta najžešćih napada i da svaki put ćutite na to i da se svi pravite nevešti”, rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: