Francuska nudi humanitarnu pomoć za izbeglice iz Sirije

Francuska je apelovala na Rusiju i Siriju da obustave ofanzivu na severozapadu Sirije.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2020.

22:43

Francuska nudi humanitarnu pomoć za izbeglice iz Sirije
Ilustracija: Getty images/ Alex Grimm/ staff

Ponudila je i pomoć EU Turskoj kako bi se izborila s najnovijim izbegličkim talasom iz Idliba.

Posle razgovora sa svojim turskim kolegom Melvutom Čavušogluom francuski ministar inostranih poslova Žan Iv le Drian ponovio je apel Pariza upućen vladi u Damasku i zvaničnoj Moskvi - da obustave ofanzivu na severozapadu Sirije i da u potpunosti poštuju međunarodno humanitarno pravo, te da u skladu sa odredbama sporazuma o prekidu vatre postignutog u jesen 2018. godine odmah prekinu sva oružana dejstva, preneo je Rojters.

Posle jučerašnje pogibije 33 turskih vojnika u Siriji, Ankara je upozorila da više neće sprečavati hiljade izbeglica iz Sirije da krenu prema Evropi.

"Poštujem napore koje čine susedi Sirije, posebno napore Turske, da pruže pomoć sirijskim izbeglicama i ponavljam da smo odlučni da pojačamo humanitarne napore, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU", poručio je frrancuski šef diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: