NATO stao uz Tursku

NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu u Idlibu i poštuju međunarodno pravo, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Izvor: Beta

Petak, 28.02.2020.

16:10

NATO stao uz Tursku
Ilustracija: Depositphotos/ mbangemann

On je istakao da Alijansa podržava Tursku.

Stoltenberg je nakon sastanka ambasadora NATO, koji je inicirala Turska, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu, rekao da saveznici razmatraju dodatnu podršku Turskoj.

On je pozvao na deeskalaciju nasilja u Siriji, prenosi Rojters.

"Pozivam ih da prekinu ofanzivu, da poštuju međunarodno pravo i da podrže napore UN za postizanje miroljubivog rešenja", rekao je Stoltenberg.

On je upozorio da "opasna situacija u Siriji mora biti smirena" i pozvao na "hitan povratak na primirje iz 2018. kako bi se izbeglo pogoršanje teške humanitarne situacije u regionu".

Saveznici su Turskoj izrazili žaljenje zbog pogibije vojnika, ali joj na sastanku nije ponuđena dodatna podrška MATO.

Osim što učestvuje u vazdušnom nadgledanju iznad Sirije, NATO nema direktnu ulogu u sirijskom konfliktu, ali su njegove članice duboko podeljene oko pitanja turskih akcija u Siriji, dok su evropski saveznici zabrinuti zbog mogućeg priliva novog talasa izbeglica.

Vazdušni napadi sirijskih snaga proizveli su najveći broj poginulih Turaka u jednom danu još od prve njihove intervencije u Siriji 2016. To je bila najveća eskalacija sukoba turskih i sirijskih snaga koje podržava Rusija, koji se pojačava od februara.

Najmanje 54 turska vojnika je ubijeno u Idlibu za to vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: