U Kini se situacija poboljšava - novo žarište je Južna Koreja

Pažnja u Aziji okreće se prema Južnoj Koreji, koja dnevno beleži i po 500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, više od bilo koje druge zemlje na svetu.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.02.2020.

10:29

U Kini se situacija poboljšava - novo žarište je Južna Koreja
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Južna Koreja jutro je dočekala sa više od 2.000 zaraženih, ali i sa najvećom stopom rasta epidemije COVID-19 u nekoj zemlji, s obzirom da je pre samo nekoliko dana imala manje od 100 slučajeva, prenosi portal SeeBiz.

Najviše zaraženih locirano je oko grada Daegua, i povezano je sa lokalnom hrišćanskom crkvom/sektom, Shinćeonji Churć of Jesus, koja zbog neodgovornog ponašanja članova trpi javne kritike.

Više od 200.000 pripadnika Shinćeonji Churć of Jesus u gradu Daeguu se trenutno testira na prisutnost koronavirusa, i očekuje se dalji rast broja zaraženih.

The Korea Times navodi slučaj zaražene đevojke koja je izašla iz karantina kako bi učestvovala na neđeljnoj misi, i pritom je zarazila na desetine prisutnih.

U Koreji je, naime, uobičajeno da ljudi slobodno izlaze iz bolnica kako bi učestvovali u religijskim obredima, i potom se vraćaju u te zdravstvene ustanove.

I dok kriza u Kini jenjava, Južna Koreja se suočava sa nedostatkom kreveta u bolnicama, karantinskog prostora, i nespremnošću i neorganizovanošću u sprovodenju mera prevencije.

Korejski tehnološki divovi priključuju se finansijskoj pomoći kako bi se umanjilo širenje epidemije i smanjili ekonomski udari nakon što je Bank of Korea umanjila predviđanja ekonomskog rasta za ovu godinu sa prethodnih 2,3 na 2,1 odsto.

Ta sredstva se ulažu u poboljšanje uslova za prevenciju širenja epidemije, odnosno u zaštitna odela, medicinsku opremu i krevete, a pojačavaju se aktivnosti dezinfekcije u gradu Daegu.

Porast broja obolelih u Južnoj Koreji izazvao je i rast nepoverenja javnosti prema aktuelnoj demokratskoj vlasti koje prozivaju za "poslušnost Pekingu".

Pokrenuta je online javna peticija za smenu južnokorejskog predsednika Muna Džaeina, koja je u prva dva dana skupila više od milion potpisa.

Javnost kritikuje Muna zbog nedostatka kontrole za dolaske iz Kine, ignorisanja mera bezbednosti, kao i davanja naglaska na ekonomske aktivnosti u tom periodu.

SeeBiz prenosi i da oko 70.000 kineskih studenata studira na korejskim univerzitetima na kojima je bilo predviđeno da prolećni semestar pocne sledeće sedmice.

Više od polovine tek treba da stigne u Južnu Koreju, i otkazuju putovanja, dok oni koji su proveli praznike u Koreji u velikom broju napuštaju zemlju i vraćaju se u Kinu.

Ministarstvo obrazovanja predlaže univerzitetima da odlože početak nastave za četiri sedmice.

Korejske osnovne i srednje škole, takođe, prilagođavaju svoje rasporede.

Putevi koronavirusa

Od posledica koronavirusa kovid-19 do sada je širom sveta preminulo najmanje 2.800 ljudi, najvise u Kini, dok je zaraženo više od 83.000 osoba, na svim kontinentima, sem Antarktika.

U Italiji je zaraženo najmanje 650 ljudi, dok je širom Evrope najmanje 11 zemalja prijavilo slučajeve virusa, od kojih su mnogi posetili provinciju Lombardija u Italiji, navodi CNN.

U Južnoj Koreji je najveći broj slučajeva, posle Kine, broj zaraženih u toj azijskoj zemlji porastao je na 2.022, a situacija u Iranu se takođe pogoršava.

Situacija u Kini je, međutim, bolja.

Kina je prijavila samo devet novih slučajeva koronavirusa u četvrtak van provincije Hubei, koja je epicentar epidemije.

Ukupno, broj zaraženih je širom kontinentalne Kine u četvrtak je porastao za 327, tako da je u toj zemlji ukupno zaražno 78.824 osobe.

Svetska zdravstvena organizacija je u sredu saopštila da je prvi put broj zaraženih tokom jednog dana van Kine veći od onih koji su se zarazili u toj zemlji.

Takav trend se nastavlja, budući da raste broj zaražnih širom sveta.

U Južnoj Koreji je prijavljeno 500 novih slučajeva za 24 sata i dodatnih 256 slučajeva tokom ovog jutra.

U Iranu je prijavljeno 245 slučajeva i 26 smrti.

Novi slučajevi prijavljeni su i u Španiji, Francuskoj, Nigeriji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U Nemačkoj je prijavljeno 27 slučajeva, u Francuskoj 18, a u Španiji 15.

U američkoj saveznoj državi Kalifornija na posmatranju je 8.400 osoba koje su stigle komercijalnim letovima sa simptomima koronavirusa.

Prvi slučaj prijavljen je i u Belorusiji, u Litvaniji, kao i na Novom Zelandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: