Kurti i Mustafa završili sastanak, izašli bez reči

U kosovskoj vladi završen je sastanak premijera Aljbina Kurtija i predsednika DSK Ise Mustafe, kako bi usaglasili stavove u vezi sa ukidanjem takse.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2020.

18:40

Kurti i Mustafa završili sastanak, izašli bez reči
Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava

Na sastanku je prisutna bila i predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, javili su mediji s mesta zbivanja.

Pred početak sastanka Mustafa je izjavio da očekuje da će usaglasiti stavove o odluci o ukidanju takse.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je sinoć da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rešavanje ekonomskog spora sa Srbijom, 15. marta ćemo doneti odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je Kurti na vanrednoj konferenciji za medije.

Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takođe da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

"Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i ukloni barijere, od 1. aprila potpuno ćemo na rok od 90 dana ukinuti tarifu", rekao je on.

Kurti je rekao i kako EU veoma ceni odluku vlade da ukine tarifu od 100 odsto i nudi viznu liberalizaciju za građane Kosova pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Po rečima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.

Kurti je zaključio da ukoliko srpska strana ne odgovori na ove zahteve, Vlada Kosova će 15. juna vratiti tarifu u stopostotnom iznosu.

S druge strane, prema rečima zamenika premijera iz Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija, njegova stranka ne podržava ovakav način i postupke u ukidanju takse.

U koalicionom sporazumu dve stranke stoji da će se taksa zameniti primenom punog političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta.

Na kraju - bez reči

Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i njegovog koalicionog partnera, predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe na kome je trebalo da usaglase stavove o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, završen je bez rezultata, a lideri se nisu, nakon njega, obratili medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: