"Aktivirani su mehanizmi realizacije velikosrpske države i Crna Gora je meta"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srbiju i Rusiju da koriste Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) za podrivanje crnogorske prozapadne vlade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/EFE Boris Pejovic
Foto: EPA/EFE Boris Pejovic

"Ako se pitate da li je ovo kontinuitet (pokušaja) uništavanja Crne Gore i opstruisanja njene namere da nastavi svoj put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, u to nema sumnje", rekao je Đukanović u intevjuu koji je danas objavila agencija Rojters.

Britanska agencija piše da je Đukanović, koji vlada više od tri decenije, rekao da protestima protiv Zakona o slobodi veroispovjesti koje predvodi SPC, pokušava da se dovede u pitanje nezavisnost Crne Gore.

"Moskva je bila nedvosmislena u pokazivanju svojih interesa u tekućem (verskom) problemu u Crnoj Gori", tvrdi Đukanović.

On je optužio Beograd za oživljavanje nacionalističkog koncepta "velike Srbije" koji je, kako tvrdi, doprineo balkanskim ratovima devedesetih godina i raspadu bivše Jugoslavije.

"Nemamo sumnje da su aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora takođe meta", rekao je Đukanović.

Rojters navodi da je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila Đukanovićeve tvrdnje, rekavši da "niko ne može podrivati ono što on radi, više nego on sam".

Britanska agencija, međutim, ne navodi kada i gde je to Zaharova rekla.

Rojters piše i da je premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila Đukanovićeve tvrdnje.

Govoreći o protestima s kojima je Đukanović suočen, Brnabićeva je kazala da on "ima problem sa svojom zemljom i sa svojim građanima Crne Gore".

"Iznenađena sam retorikom predsednika Đukanovića... Srbija je davno napustila devedesete i okrenula se budućnosti", rekla je Brnabićeva i dodala da Srbija zahteva da Srbi u Crnoj Gori imaju pravo na sopstveni jezik i veroispovest, navodi Rojters.

strana 1 od 173 idi na stranu