Postignut dogovor o amandmanima na Zakon o nestalim bebama

Premijerka Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima udruženja koja se bore za razrešenje slučajeva nestalih beba.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.02.2020.

18:24

Postignut dogovor o amandmanima na Zakon o nestalim bebama
FOTO TANJUG/ TANJA DROBNJAK/ nr

Postignut je dogovor o amandmanima na Zakon o nestalim bebama.

Na popodnevnom sastanku premijerke Ane Brnabić s roditeljima nestalih beba usaglašena su tri amandmana na predloženi zakon, koji će odmah biti upućeni Narodnoj skupštini, a kojima se rešavaju neka od spornih pitanja na koja su udruženja roditelja ukazivala.

Predloženim amandmanima predviđa se formiranje komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje.

Posebno je važno što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Roditelji nestalih beba iz beogradske grupe smatraju da je danas napravljen veliki iskorak i da je to iskrena osnova za budući zajednički rad Vlade i roditelja.

Oni su rekli da su svesni da je reč o izuzetno teškom i kompleksnom problemu, ali da je jako važno što je na današnjem sastanku, posle dugo vremena, napravljen ozbiljan pomak u daljoj saradnji sa državnim organima, dok je Brnabić izrazila žaljenje što do ovakvog sastanka nije došlo ranije i istakla da su i Vlada i ona lično opredeljeni za nastavak dijaloga i saradnje sa udruženjima i roditeljima.

Upravo zato, premijerka je rekla da će se već sledeće sedmice sastati sa svim predstavnicima udruženja roditelja, kako bi detaljnije razgovarali o zakonskim rešenjima, problemima sa kojima se suočavaju i o budućoj saradnji. Inače, današnji sastanak inicirala je premijerka kako bi i lično čula njihove primedbe i bojazni u vezi sa Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, a koji je u skupštinskoj proceduri. Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, predstavnici Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, kao i narodna poslanica Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije. Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: