Vlada Srbije donela uredbu: Vojna policija dobila veća ovlašćenja

Vlada Srbije donela je uredbu o većim ovlašćenjima Vojne policije, po kojoj oni mogu primenjivati mere prema civilima, objavljeno je na sajtu Vlade.

Izvor: B92
Podeli
Ministarstvo odbrane/logo
Ministarstvo odbrane/logo

Kako se navodi dalje, veća ovlašćenja su "u obavljanju poslova obezbeđenja ličnosti i protivterorističke zaštite van Ministarstva odbrane i Vojske, po odluci ministra".

Vlada je u četvrtak na sednici donela odluku da Vojna policija može da primenjuje mere prema civilima i to u slučaju kada procene da su ih zatekli "na mestu izvršenja službene radnje ili kada tokom izvršenja službene radnje ometaju ili sprečavaju ovlašćeno službeno lice". Kao i kada "obavljaju poslove obezbeđenja vojnih objekata, određenih ličnosti, naoružanja ili regulisanja i kontrole vojnog putnog saobraćaja". Predviđeno je da Vojna policija u svim slučajevima odmah obavesti najbližu Ministarstva unutrašnjih poslova i sa potrebnom dokumentacijom joj preda zatečene civile na dalji postupak.

Odredba da se civili mogu kontrolisati kada se zateknu "u rejonu vojnih objekata, rasporeda vojnih jedinica ili u njima" ili "u činjenju krivičnog dela na štetu Vojske i Ministarstva, koja se gone po službenoj dužnosti" ostaje na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu