Vlada Srbije donela uredbu: Vojna policija dobila veća ovlašćenja

Vlada Srbije donela je uredbu o većim ovlašćenjima Vojne policije, po kojoj oni mogu primenjivati mere prema civilima, objavljeno je na sajtu Vlade.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2020.

16:42

Vlada Srbije donela uredbu: Vojna policija dobila veća ovlašćenja
Ministarstvo odbrane/logo

Kako se navodi dalje, veća ovlašćenja su "u obavljanju poslova obezbeđenja ličnosti i protivterorističke zaštite van Ministarstva odbrane i Vojske, po odluci ministra".

Vlada je u četvrtak na sednici donela odluku da Vojna policija može da primenjuje mere prema civilima i to u slučaju kada procene da su ih zatekli "na mestu izvršenja službene radnje ili kada tokom izvršenja službene radnje ometaju ili sprečavaju ovlašćeno službeno lice". Kao i kada "obavljaju poslove obezbeđenja vojnih objekata, određenih ličnosti, naoružanja ili regulisanja i kontrole vojnog putnog saobraćaja". Predviđeno je da Vojna policija u svim slučajevima odmah obavesti najbližu Ministarstva unutrašnjih poslova i sa potrebnom dokumentacijom joj preda zatečene civile na dalji postupak.

Odredba da se civili mogu kontrolisati kada se zateknu "u rejonu vojnih objekata, rasporeda vojnih jedinica ili u njima" ili "u činjenju krivičnog dela na štetu Vojske i Ministarstva, koja se gone po službenoj dužnosti" ostaje na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: